Slechts één op de vijf benadeelden L&H aanwezig voor registratie

In de burgerlijke afhandeling van de fraudezaak rond Lernout & Hauspie (L&H) is vanmorgen slechts een op de vijf verwachte benadeelden opgedaagd om zich te laten registreren voor een mogelijke schadevergoeding. "Het is afwachten of er de volgende weken meer slachtoffers zullen komen, maar we verwachten geen stormloop", zegt persrechter Martin Minnaert van het Gentse hof van beroep.

Het spraaktechnologiebedrijf ging vijftien jaar geleden failliet. Het bedrijf was sinds de zomer van 2000 in vrije val door een fraudeschandaal na berichtgeving over onregelmatigheden in de boekhouding. Het hof van beroep in Gent legde op 20 september 2010 de straffen op in de fraudezaak rond L&H en veroordeelde oprichters Jo Lernout en Pol Hauspie tot elk vijf jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel. Het hof van beroep kon pas in 2014, na procedures voor het Hof van Cassatie, overgaan tot de afhandeling van de burgerlijke vorderingen in de zaak.

Meer dan 15.000 burgerlijke partijen maken nog aanspraak op een schadevergoeding, waarvan 2.733 gedupeerden zonder advocaat. Het Gentse hof van beroep wou chaos vermijden en had drie weken uitgetrokken voor de registratie van de benadeelden. Wie geen advocaat heeft, moet persoonlijk aanwezig zijn op een vastgelegde datum tussen 8 en 22 november. Vanmorgen werden 150 personen opgeroepen voor registratie, maar er daagden slechts een dertigtal op.

Voorzitter Antoon Boyen van het Gentse hof van beroep had voor 10 uur al alle benadeelden geregistreerd en schorste de zitting. "De pleidooien starten op 5 december, en jullie zijn allemaal van harte welkom om die te volgen. De advocaten van Deminor en Spaarverlies (die burgerlijke partijen groepeerden, nvdr.) zullen dan het eerst pleiten. Burgerlijke partijen die zelf ook iets willen zeggen, kunnen daarna ook aan het woord komen", zei Boyen. De politiemannen die standby waren voor een overrompeling, konden beschikken.

"Geen stormloop"

Om 14 uur worden opnieuw 150 gedupeerden verwacht. "We waren op alles voorbereid", zegt persrechter Martin Minnaert. "Het is afwachten of er de volgende weken meer slachtoffers zullen komen, maar we verwachten geen stormloop."

Het hof wil vooruitgaan en hoopt in maart uitspraak te kunnen doen over de eerste fase." Daarin wordt uitgemaakt "wie van wie op basis van wat" schadevergoeding kan eisen. Pas in de tweede fase wordt de schadevergoeding becijferd, maar daar is nog geen kalender voor.

Meest gelezen