Verzekeraars willen rendement zoeken bij infrastructuurwerkzaamheden

De verzekeringssector zoekt een manier om het minimumrendement voor de tweede pensioenpijler betaalbaar te houden. De verzekeraars denken er nu aan om te investeren in grote infrastructuren, zoals de bouw van scholen. Dat schrijft De Morgen.
NOVASTOCK / SUNSET

De wet bepaalt momenteel een minimumrendement van 1,75 procent voor groepsverzekeringen voor de tweede pensioenpijler. Maar dat staat onder druk door de lage rente, te meer omdat de verzekeraars het grootste deel van het geld uit die pensioenpijler beleggen in staatspapier, wat amper nog iets opbrengt.

De verzekeraars vragen nu om het kapitaal te kunnen investeren in grote infrastructuurwerkzaamheden zoals de bouw van scholen, ziekenhuizen en wegen. "Zulke investeringen zijn erg stabiel en werken op lange termijn", zegt Wauthier Robyns van de verzekeringskoepel Assuralia.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) is het idee volgens de krant De Morgen genegen. Financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) wijst er dan weer op dat verzekeraars wettelijk gezien nu al kunnen investeren in infrastructuur, maar dat ze dat zelden doen. Hij onderzoekt nu hoe vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd kunnen worden. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) staat ook positief tegenover het voorstel. "Meer nog: we doen het al. De partner in het huidige scholenbouwprogramma is verzekeraar AG met dochter AG Real Estate", klinkt het.

Meest gelezen