Volgend jaar meer doden door pancreas- dan door borstkanker

Volgend jaar zullen er in de Europese Unie meer mensen sterven aan pancreaskanker dan aan borstkanker, zo blijkt uit een studie die is voorgesteld op een congres van Europese gastro-enterologen in Wenen. In de sterftecijfers stijgt de aandoening naar de derde plaats, na long- en darmkanker. Dat heeft alles te maken met de ernst van de kanker.
© BSIP / Reporters

Het sterftecijfer als gevolg van pancreas- of alvleesklierkanker is in verschillende Europese landen aan het stijgen. Naar schatting 91.500 mensen zullen volgend jaar aan de ziekte sterven. Voor borstkanker ligt het verwachte sterftecijfer op 91.000.

De onderzoekers maakten gebruik van tijdslineaire verwachtingsmodellen om de sterftecijfers tot 2025 in te schatten. In dat jaar zal het aantal sterfgevallen in Europa als gevolg van pancreaskanker naar verwachting 111.500 bedragen. Dat is bijna 50 procent meer dan in 2010. (Toen waren er 76.000 gevallen.) Alle landen die aan de studie deelnamen, tonen in die periode van 25 jaar een stijging, maar de toename verschilt wel van land tot land. In sommige landen gaat het om een stijging van 20 procent, in andere landen gaat het zelfs om een toename van 131 procent.

Lage levensverwachting

In tegenstelling tot wat de sterftecijfers laten vermoeden, lijden relatief gezien veel minder mensen aan pancreaskanker dan aan long-, darm- of borstkanker. De cijfers tonen alleszins aan hoe dodelijk de ziekte is. De levensverwachting voor mensen met pancreaskanker is gevoelig lager dan voor andere vormen van kanker. De vooruitzichten zijn overigens al 40 jaar dezelfde.

Onderzoek toont aan dat vijf jaar na de diagnose gemiddeld maar vijf procent van de patiënten nog in leven is. Ondanks deze zorgwekkende cijfers geeft 64 procent van de ondervraagde Europeanen aan maar bitter weinig over de ziekte te weten.

Op 17 november is het Wereldpancreaskankerdag. Pancreaskankerspecialisten wijzen op de nood aan een verhoogde alertheid voor de ziekte. Hoe eerder de kanker ontdekt wordt, hoe hoger de overlevingskansen zijn. Symptomen van pancreaskanker zijn het plots krijgen van diabetes, buik- en rugpijn, plotse veranderingen in de stoelgang en geelzucht.

Meest gelezen