Vroedvrouwen: "Natuurlijke bevalling juiste keuze bij gezonde zwangerschap"

"Als een vrouw zich in een gezonde zwangerschap bevindt, is een natuurlijke bevalling, wanneer de tijd er rijp voor is, nog altijd de juiste keuze", zeggen de Vlaamse vroedvrouwen. "Want keizersnedes hebben een negatieve invloed op de gezondheid van moeder en kind en zijn enkel aangeraden als de gezondheid van moeder en/of kind in gevaar komt."
Dokters werken de keizersnede af terwijl de moeder haar baby vasthoudt.

De Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV) reageert zo op de berichtgeving in verschillende kranten dat artsen "te vaak onnodige keizersnedes uitvoeren".

Zorgverleners hebben de opdracht te observeren of het bevallingsproces normaal verloopt, maar de gouden raad is om zo weinig mogelijk in te grijpen", stelt Joke Muyldermans, de voorzitter van de VBOV. Een goede samenwerking tussen de verschillende zorgverleners kan het aantal keizersnedes op vraag verminderen.

"Ouders dienen te beseffen dat een keizersnede niet zomaar een minimale ingreep is, maar een buikoperatie die goed overwogen moet worden en niet op aanvraag kan worden uitgevoerd. De vraag naar een keizersnede moet gepaard gaan met een uitgebreid gesprek waarin samen met de ouders gezocht wordt naar andere oplossingen in plaats van 'de clean cut'", aldus Joke Muyldermans.

"Een goede samenwerking tussen vroedvrouwen en gynaecologen is nodig om een sensibilisering op gang te brengen met als doel 'de normale bevalling' meer kansen te geven", vindt VBOV. "Investeren in 'demedicaliseren' kan voor de overheid een goede return on investement opleveren. Studies hebben aangetoond dat persoonlijke begeleiding van vrouwen 'in arbeid' de medicalisering doet verminderen."

Meest gelezen