Waar komen al die lieveheersbeestjes plots vandaan?

Had u de afgelopen weken plots ook veel lieveheersbeestjes in huis? Dat komt door de warme herfst, maar ook doordat de jongste jaren een exotische soort aan het oprukken is, die vroeger niet in België voorkwam: het veelkleurige Aziatische lieveheersbeestje.

Doordat het dit najaar zo lang mooi weer is geweest, zijn er dit jaar opvallend meer lieveheersbeestjes dan gewoonlijk. Normaal krijgen de beestjes twee keer per jaar jongen, maar door de warme nazomer hebben ze zich een derde keer kunnen voortplanten. Nu het de afgelopen weken plots kouder is geworden, zijn die vele beestjes zich collectief in onze huizen komen nestelen.

Nu kwam het pakweg vijftien jaar geleden amper voor dat lieveheersbeestjes tijdens de koude maanden beschutting kwamen zoeken in huizen. Waarom gebeurt dat nu dan plots wel, en opvallend veel? Wel, dat is te wijten aan de invasie van het veelkleurige Aziatische lieveheersbeestje.

De Harmonia axyridis, zo heet het Aziatische beestje in het Latijn, kwam vroeger niet voor in West-Europa. Maar in de jaren 1990 werden ze vanuit hun natuurlijke Aziatische habitat naar West-Europa en de VS geëxporteerd en in de landbouw uitgezet om bladluizen te bestrijden in serres en tuinen, want dat eten ze net als inheemse lieveheersbeestjes graag

Probleem

Nu is er één groot probleem: de Aziatische lieveheersbeestjes lusten ook de larven van hun kleinere inheemse soortgenootjes graag. En daar had men op voorhand niet op gerekend. Men had zelfs niet gedacht dat de Aziatische beestjes zich bij ons zouden voortplanten.

Maar dat laatste blijkt achteraf een grove vergissing te zijn. In zo’n 20 jaar tijd hebben de beestjes zich vanuit Frankrijk en België verspreid over heel West-Europa en hebben ze de inheemse soort verdrongen omdat ze hier opvallend goed gedijen. Beter zelfs dan hun inheemse neefjes.

De Aziatische lieveheersbeestjes hebben zich bijvoorbeeld aan ons milieu aangepast door te overwinteren in gebouwen. Terwijl gewone lieveheersbeestjes meestal onder de schors van een boom kruipen tijdens de winter, overwinteren Aziatische lieveheersbeestjes van nature in kalkrotsen, hoog in de bergen. Omdat die er bij ons niet zijn, hebben ze in onze gebouwen een goed alternatief gevonden.

Niet schadelijk

Lieveheersbeestjes, zowel de inheemse als de Aziatische, zijn niet meteen schadelijk voor de mens. Enfin, de invloed van de Aziatische nieuwkomers op ons bredere ecosysteem wordt nog volop onderzocht, maar gevaarlijk zijn ze dus allerminst.

Als ze tijdens de winter in huis komen, doen ze ook helemaal niets verkeerds: van zodra ze een warm kiertje hebben gevonden om zich in te nestelen, houden ze zich maanden stil. Ze vliegen niet uit, planten zich niet voort en eten ook niets op, zoals de larven van houtwormkever bijvoorbeeld wel doen.

Pas als het weer warmer wordt, in het voorjaar, komen de lieveheersbeestjes weer tot leven en beginnen ze rond te vliegen in huis. U kan ze dan gewoon weer in de natuur vrijlaten door een raam open te zetten. Dat kan natuurlijk nu ook, maar dan hebben ze wel een zetje nodig. Bestrijdingsmiddelen gebruiken, is niet nodig. Dat is niet alleen schadelijk, maar vaak werken ze ook niet bij deze beestjes.

Hoe herkent u deze beestjes?

Het veelkleurige Aziatische lieveheersbeestje is in eerste instantie al iets groter dan Europese lieveheersbeestjes: groter dan een halve centimeter.

Daarnaast zijn ze te herkennen aan hun kleur en stippen. Het veelkleurige Aziatische lieveheersbeestje bestaat in drie varianten, maar eigenlijk zijn ze allemaal dezelfde soort:

  • Lichtrood tot bruin met tot 19 stippen. Dit is de meest voorkomende soort in België (72%)
  • Zwart met vier rode/oranje stippen: twee grote vooraan en twee kleinere achteraan (19%)
  • Zwart met twee grote, rode stippen (5%)

Meest gelezen