Zoon van Trump post illegale foto van zijn stembiljet

Eric Trump, de jongste zoon van Donald en Ivana Trump en een vicepresident van The Trump Organization, heeft een foto op Twitter gepost van zijn ingevulde stembiljet. Dat is verboden door de kieswet van New York, en Trump werd dan ook snel op de vingers getikt. Na vier uur haalde hij de Tweet weer weg.

"Een persoon die zijn stembiljet nadat het is klaargemaakt om te stemmen, toont aan om het even welke andere persoon, om er de inhoud van bekend te maken, is schuldig aan een ernstige overtreding", zo staat er in de kieswet van New York die 126 jaar geleden van kracht werd. Op de overtreding kan een jaar gevangenisstraf staan.

De wet werd recent aangevochten door een groep kiezers die een federale districtsrechter vroegen om New Yorkers voortaan toe te laten van selfies te nemen en te posten bij deze verkiezingen. 

De rechter verwierp die vraag echter op 3 november, met als argument dat het publieke belang van ordelijke verkiezingen zwaarder woog dan het belang dat de eisers hadden in het nemen en posten van selfies. Dat zou volgens de rechter bovendien leiden tot vertragingen bij het stemmen en een gevaar vormen voor de "integriteit van de verkiezingen".

Eric Trump terechtgewezen

Eric Trump werd dan ook snel terechtgewezen op Twitter, zowel door @Electionland van de journalistenvereniging ProPublica, als door particulieren. Een aantal mensen maakten zich ook vrolijk over het feit dat hij de tweet verwijderd had, zodat "niemand het bericht nog zou kunnen zien, want zo gaat dat nu eenmaal op internet".

Voor wie benieuwd is, nu de tweet verwijderd is: Eric Trump heeft op Donald Trump gestemd.

Meest gelezen