"Trump gooide alle tradities en normen overboord en dat heeft gewerkt"

“Belgische media geven geen goed en eerlijk beeld van Donald Trump.” Dat zegt Republikein Mike Kulbickas. Hij was afgelopen nacht te gast op het verkiezingsevenement dat voor Amerikanen georganiseerd werd in een Brussels hotel. We spraken hem toen de stemmen nog geteld werden, maar Kulbickas had toen al een eenvoudige verklaring voor het succes van Trump: “Hij spreekt de mensen aan en ze luisteren naar hem.”

Mike Kulbickas is de voorzitter van de politieke organisatie Republicans Overseas. Hij was de enige Republikein die we vonden tijdens het verkiezingsevenement voor Amerikanen in Brussel. Omdat hij de enige Republikeinse vertegenwoordiger was, werd het een drukke nacht voor hem, om iedereen te woord te staan.

Mike staat achter Trump, hoewel hij gemengde gevoelens heeft over de man. “Zijn taal en aanpak zijn ongezien. Tijdens zijn campagne gooide hij alle tradities en normen overboord. Hij communiceerde heel vulgair, beledigend en niet heel aantrekkelijk.” Kulbickas twijfelt eraan of Trump buiten zijn cassante speeches wel een campagne die naam waardig had.

Maar de aanpak van Trump heeft wel gewerkt, omdat hij met zijn directe taal “de mensen aanspreekt en ze luisteren naar hem”. “En dat is de basis van politiek”, zegt Kulbickas. Het directe discours dat Trump gebruikte, toonde volgens Kulbickas ook de zwakte van de andere kandidaten aan toen ze door hem uitgedaagd en gepest werden. “Als je een pestkop als Trump niet aankan, zie ik niet hoe je een kerel als Poetin aan zou kunnen. Daar komt het toch op neer.”

Anti-Trump

Kulbickas beschuldigt de Belgische pers ervan dat ze heel vooringenomen is. “Ze geven geen goed en eerlijk beeld van hem. Ik denk dat ze 100 procent anti-Trump zijn.” Hoe doen de Belgische media dat dan volgens hem? Door zijn woorden uit de context te rukken. “Ik zou nooit een racist steunen. En ik denk niet dat Trump een racist is. Hij mag dan wel ongelukkige uitspraken gedaan hebben, maar ze zijn ook vaak verkeerd begrepen.”

“De Europese media doen ook weinig moeite om het fenomeen Trump te begrijpen. Het draait ook niet om hem, maar om de mensen die hem steunen.” En Kulbickas was één van de mensen die Trump hebben gesteund, al was het zoals vele Republikeinen in eerste instantie niet van harte. “Tijdens de voorverkiezingen was hij zelfs mijn voorlaatste keus. Alleen Paul Rand zou ik nooit kunnen steunen."

Kulbickas zegt ook nog eens dat veel Republikeinen niet eens zeker zijn dat Trump wel een Republikein is. “Hij is deels conservatief, deels Republikeins, maar ook een stukje Democraat en deels populist. Hij is eigenlijk een non-politicus, eerder een burger-politicus. En dat is iets nieuws. Enfin, eigenlijk is zoiets ook ouderwets, maar vandaag is het toch weer iets nieuws”, omdat hij naast het politieke establishment staat.

Net daarom was Hillary Clinton zo’n frustrerende uitdager, vertelt Kulbickas. “Ze heeft zich aan zo veel misdaden schuldig heeft gemaakt dat ze uit de verkiezingsstrijd gezet had moeten worden. Maar ze wordt zo goed beschermd door de pers en de macht van de regering.”

Economische ramp

Op welke punten scoort Trump nog beter dan Clinton, volgens Kulbickas? Daar moet hij niet lang over nadenken. “Zijn economisch beleid zal veel verstandiger zijn dan dat van Clinton. De Amerikaanse economie is een ramp op dit moment. Zo staat de activiteitsgraad op het laagste peil sinds de seventies. Trump snapt meer van geld en zaken doen dan Clinton ooit zou kunnen. Hij is een ervaren zakenman.”

“Ik denk ook dat hij de vennootschapsbelasting zal aanpakken en dat hij zal proberen de economische groei weer boven de 3 procent te krijgen. Dat hebben we onder Obama niet gezien.” Onder Obama is de VS volgens Kulbickas een slechte zakenomgeving geworden. “Bedrijven verlaten het land in drommen. Onder Clinton zou dit blijven duren.”

Slecht en slechter

Ten slotte haalt Mike Kulbickas ook uit naar het buitenlandbeleid dat Obama de afgelopen acht jaren heeft gevoerd. “De afbouw en terugtrekking en het verlies van Amerikaanse invloed op de wereld.” Als Clinton had gewonnen, zou ze volgens Kulbickas die lijn hebben doorgetrokken. “Daarom zou Europa bezorgd over moeten zijn als Clinton zou winnen.”

Zal Trump dan het beste zijn wat de VS kan overkomen? “Nee”, moet Kulbickas toegeven, maar er kunnen door hem wel een aantal goede dingen gebeuren. “Het was een keuze tussen slecht en slechter. Maar het presidentschap van Trump zal het land goed doen. Onder Clinton zou er geen hoop zijn en zou het slechte beleid van Obama gewoon worden voortgezet.”

Meest gelezen