"Trump triumphs" koppen Amerikaanse media

Donald Trump heeft met zijn verkiezingsoverwinning vriend en vijand verbaasd. Tegen alle verwachtingen en peilingen in is de Republikein verkozen als nieuwe president van de Verenigde Staten. Hoe berichten Amerikaanse media over deze onverwachte verkiezingsuitslag? "Verbazing" en "triomf" zijn de codewoorden.

The New York Times: "Trump triumphs - Shocking Upset as Outsider Harnesses Voters’ Discontent"

The New York Times, de krant die gevestigd is in de thuishaven van beide presidentskandidaten, kopt met een alliteratie op de overwinning van Trump. De krant noemt zijn overwinning "choquerend". "De underdog is erin geslaagd om het onbehagen van de bevolking te kanaliseren", zo vat de krant de verkiezingsuitslag samen. Zijn aanpak vat de Times samen als "een verbazingwekkende afstoting van het establishment".

CNN: "It's Trump - The ultimate triumph: President Trump"

Ook CNN neemt het woord "triomf" in de mond, om de onverwachte overwinning van Donald Trump te omschrijven. "Trump delivers stunning rebuke to political elites": de winst van Trump wordt in de VS zelf geïnterpreteerd als een vingerwijzing van de huidige politieke klasse. Het Amerikaanse volk heeft resoluut de kaart van de verandering getrokken. CNN merkt ook op dat de wereld "geschokt reageert op de overwinning van Trump".

CBS: "In major upset: Donald Trump wins the presidency"

De Amerikaanse zender CBS kopt op de ontzetting en de kwaadheid die Amerikaanse kiezers naar de stembus hebben gedreven. "Trump is erin geslaagd om de slechte peilingen en de gangbare verwachtingen naar zijn hand te zetten", zo vervolgt de omroep, die de verkiezingsnacht ook omschrijft als "a stunner". (iets verbazingwekkends, nvdr). De omroep benadrukt ook dat Trump nagenoeg het hele land veroverd heeft, op zijn thuisstaat New York na.

Fox News: "Trump wins presidency, defeats Clinton in historic election upset"

Fox News, dat bekendstaat als rechts-conservatief medium, brengt het nieuws over Trumps overwinning vrij zakelijk, al valt hier wel het woord "historisch". Op zijn homepagina gebruikt de zender ook een citaat uit de overwinningsspeech van Trump. "Reclaim our country's destiny", wat zoveel betekent als "het lot van ons land opnieuw in handen nemen".

USA Today: "Donald Trump stuns the world"

Ook de krant USA Today steekt zijn verbazing over de verkiezingsuitslag niet onder stoelen of banken. Trump heeft naar hun aanvoelen "de wereld verbaast". De populairste krant van de VS typeert de nieuwe president van de VS als een "anti-establishment outsider". Kort samengevat: de underdog heeft het gehaald.

The Wall Street Journal: "Trump Surges to Stunning Election Win"

The Wall Street Journal, een zakenkrant die ook buiten de VS veel wordt gelezen, ziet dat Trump gepiekt heeft op het juiste moment. De political novice (nieuwkomer, nvdr) heeft een verbazingwekkend resultaat neergezet. De krant besteedt vanuit zijn financiële achtergrond ook veel aandacht aan de invloed van Trumps verkiezing op de internationale beurzen.

ABC: "Donald Trump is the president-elect of the United States"

ABC News brengt het nieuws over de verkiezing van Trump bijzonder sec en zakelijk, met de mededeling dat hij verkozen is als nieuwe president. Op hun online verkiezingspagina laat de zender de woorden van de kersverse president voor zich spreken. ABC biedt de integrale overwinningsspeech aan, waarin Trumps jongste zoon ongewild de aandacht trok. Verder toont ABC ook de kaart van Amerika, die op de kuststaten na bijzonder rood kleurt.

NBC: "Trump wins in stunning upset"

Ook NBC News speelt op de verbazing: Trump wint met verbazingwekkende ommekeer. Ook hier is er aandacht voor de reacties in het buitenland. "A world is collapsing" (alsof de wereld instort, nvdr), zo worden de buitenlandse reacties op Trumps verkiezing samengevat. NBC merkt ook nog op dat de politieke elitie de Amerikaanse bevolking verkeerd had ingeschat.

Meest gelezen