"Trump zal partij uitzuiveren", denkt Vlaamse Republikein in Georgia

Wie héél blij is met de overwinning van Donald Trump, is de Vlaamse Republikein Jan Pourquoi, die al sinds de late jaren 80 op het platteland van Georgia woont. Hij beseft dat ook binnen zijn partij niet iedereen even enthousiast reageert als hij. "Er zullen nu natuurlijk rekeningen gepresenteerd worden", is hij overtuigd.

Jan Pourquoi woont sinds 1987 in de VS, is sinds 1994 Amerikaans staatsburger en zit al drie jaar voor de Republikeinen in de gemeenteraad in Varnell, een dorp op het platteland van Georgia. "Ik ben bij mijn weten de eerste genaturaliseerde Amerikaan die ooit verkozen is geweest in Georgia", zegt hij op Radio 1. "Ik ben dus de perfect geïntegreerde allochtoon".

Pourquoi heeft er een "fantastische nacht" op zitten, want hij is een aanhanger van het eerste uur van Donald Trump. "Ik vind dat de elite binnen de Republikeinse partij veel te weinig aandacht schonk aan de gewone man. Ik zag in Trump een outsider die de Republikeinse stal zal uitkuisen, op dezelfde wijze als Bernie Sanders dat wou doen met de Democratische augiasstal."

Breuklijn

Dat ook binnen de Republikeinse partij niet iedereen even enthousiast is over de triomf van Trump, beseft Pourquoi maar al te goed. "Zeker niet, zeker niet. Er is duidelijk een breuklijn tussen het establishment, zeg maar de mensen rond de Kamer van Koophandel, de Bushes en zeg maar de mensen die meer aanleunen bij de Tea Party, en de mensen op het platteland. Want, eigenaardig, maar de New Yorker Trump is overduidelijk verkozen door de plattelander."

Dat laatste kon Pourquoi ook zelf vaststellen toen hij gisteren zijn stem ging uitbrengen. "Het gaf me gisteren meteen al wat moed toen ik zag hoe enorm veel mensen er zijn gaan stemmen."

Wat betekent de overwinning van Trump nu voor de Republikeinse partij, waar Pourquoi zelf toe behoort. "Wel, er zullen natuurlijk wat rekeningen gepresenteerd worden, hé", is hij overtuigd.

Dat Trump nu de eenheid binnen de partij zal proberen te herstellen, denkt Pourquoi niet. "Ik denk dat hij de partij eerder zal uitzuiveren van degenen die hem niet gesteund hebben. Dat zou ook in zijn belang zijn, want zij gaan blijven natrappen."

Meest gelezen