Almaci: "Dit is een les voor Europa"

Hillary Clinton heeft te weinig geluisterd naar de mensen. Dat besluit Groen-voorzitter Meyrem Almaci na de slechte resultaten die Clinton behaalt bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “Het is voor een hele grote les voor Europa dat er veel te weinig een antwoord is gegeven op de onvrede die er was.”

“De kiezer heeft beslist, maar er zijn nu heel veel mensen wakker aan het worden met een heel onwezenlijk gevoel. Er gaat echt wel een schokgolf door de wereld.” Groen-voorzitter Meyrem Almaci reageert vanochtend onthust op het succes van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

“We wisten dat dit een thriller was, een campagne op het scherpst van de snee, maar dat Amerika zo verdeeld zo zijn, is voor velen toch onverwacht”, stelt Almaci vanochtend verrast vast. Maar helemaal verrast is Almaci ook niet, want tijdens de campagne zag ze dat Clinton te veel is meegegaan in de “moddercampagne die opgezet is door Donald Trump”.

“Clinton heeft veel te weinig hoop en perspectief geboden. Er is veel te lang aan politiek gedaan boven de hoofden van de mensen, waardoor zij zich ook van de politiek hebben afgekeerd. In dit geval hebben ze gekozen die op een groteske figuur heeft gezegd: “Ik zal het voor jullie oplossen”. Dat is wat er fout is gelopen”, stelt Almaci post factum vast.

“Er was nooit een tegenverhaal. Men ging er altijd van uit dat men het wel zou halen.” En dat is volgens Almaci ook een les voor Europa. Aan collega politici geeft ze de raad om “die onvrede en bekommernissen van de mensen ernstig te nemen”. “Neem dat mee in uw verhaal. Stop met je eigen weg te gaan, met een niets ontziend besparingsbeleid. Maak Europa socialer, geef aandacht aan frustraties en laat het terrein niet vrij voor populisten. Dat is voor mij de boodschap van deze campagne. Mensen hebben er schoon genoeg van.”

Meest gelezen