Amerikaanse beurzen sluiten hoger af

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met stevige winsten de handel uitgegaan. De overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen zorgde allesbehalve voor een gevreesde koersval. Vooral farma-aandelen en de financiële sector konden profiteren. Het tegenovergestelde gold voor bijvoorbeeld technologiefondsen.

Vanochtend reageerden de financiële markten wereldwijd erg negatief op de overwinning van Donald Trump als 45e president van de Verenigde Staten, maar dat veranderde in de loop van de dag.

De Amerikaanse beurzen reageerden bij hun opening vanmiddag nog nauwelijks, maar veerden nadien op. De Dow Jones sloot uiteindelijk 1,4 procent hoger op 18.589,69 punten. De S&P 500 won 1,1 procent tot 2.163,26 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won ook 1,1 procent tot 5.251,07 punten.

Door de overwinning van Trump lijkt het minder waarschijnlijk dat er strengere regels komen voor banken en farmabedrijven. Die sectoren profiteerden dan ook. Banken als Bank of America, Wells Fargo, Goldman Sachs en JPMorgan Chase wonnen tot wel 6 procent. Farmaceuten als Pfizer, Merck en AbbVie stegen 6 procent tot 7 procent.

Techfondsen, zoals Apple en Google-moeder Alphabet, gingen wel over een breed front omlaag. Ook bedrijven die voor een groot deel afhankelijk zijn van export, zoals Coca-Cola en Procter & Gamble, deelden in die malaise.

Ook de Europese beurzen hebben de overwinning van Trump snel verteerd. Ze openden met licht verlies maar de Bell20 sloot de dag af met een winst van 1,42 procent.

Vanochtend, toen het nieuws over de overwinning van Trump nog vers was, zag het scenario er heel anders uit. De beurzen van Brussel, Parijs, Frankfurt en Amsterdam openden met een verlies van om en bij de drie procent. Hetzelfde scenario deed zich enkele uren daarvoor ook al in Azië voor waar de beurzen met zware verliezen afsluiten. De Amerikaanse dollar en de Mexicaanse pesos gingen eveneens fors onderuit.

 

Neerwaartse spiraal in Azië

In Azië veroorzaakte de nakende overwinning van Trump enkele uren daarvoor nog een heuse paniek. De beurs van Tokio dook diep in het rood. De Nikkei-index sloot de dag af op 16.251,54 punten, maar liefst 5,4 procent lager dan de slotkoers van de dag ervoor. De index had bij de start van de handelsdag nochtans nog positieve cijfers laten optekenen. Maar toen de verkiezingsuitslagen vanuit de VS kwamen overwaaien, begon de Nikkei aan een neerwaartse spiraal.

Ook de andere Japanse beursindicatoren kleuren Republikeins rood. De ruime Topix-index verloor 5,40 procent, tot 1.290,23 punten. De Japanse minister van Financiën, het agentschap van Financiële diensten en de Japanse Nationale Bank komen deze namiddag (lokale tijd) alvast in spoedzitting bijeen om de situatie te onderzoeken.

De Singapore's Straits Times index ging -2 procent, de Hang Seng index in Hongkong -3 procent en de KOSPI-index in Zuid-Korea eindigde 2,7 procent in het verlies. Hetzelfde beeld doet zich voor in Australië: de All Ordinaries in Sydney zakte 2 procent.

Meest gelezen