Amerikaanse opiniemakers "bang" en "bezorgd" na overwinning Trump

De overwinning van Donald Trump is nog geen 24 uur oud, maar ondertussen stromen de Amerikaanse nieuwssites al vol met opiniestukken en analyses. De opiniemakers in The New York Times en The New Yorker zijn vooral "bang" voor wat de toekomst zal brengen. "Dit is een misselijkmakende gebeurtenis in de geschiedenis van Amerika", schrijft David Remnick, hoofdredacteur van The New Yorker.

THE NEW YORKER

"An American Tragedy"" kopt The New Yorker vandaag op haar website. Hoodredacteur David Remnick stopt zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken. "Ik kan niet anders dan met afkeer en diepe angst reageren op de gebeurtenissen", schrijft hij. "In januari nemen we afscheid van de eerste Afro-Amerikaanse president van de VS en zijn we getuige van de eedaflegging van een bedrieger, die er niet voor terugschrok om tijdens zijn campagne te bouwen op xenofobie en blanke overheersing." Volgens Remnick gaat Amerika dan ook een periode van sociale, politieke en economische onzekerheid in.

Het volledige opiniestuk vindt u hier.

"Trump is vulgarity unbounded, a knowledge-free national leader who will not only set markets tumbling but will strike fear into the hearts of the vulnerable (...) and, above all, the many varieties of Other whom he has so deeply insulted." - David Remnick

THE NEW YORK TIMES

Ook columnisten van The New York Times zijn bang voor wat een Amerika onder Trump zal betekenen. Paul Krugman, die ooit de Nobelprijs voor de Economie won, spreekt van "een absolute ramp" voor de economische situatie van het land. Hij vreest voor een globale recessie, die een hele tijd zal blijven duren. "We zijn nog maar 8 jaar na de financiële crisis. De wereld is momenteel nog in een bijzonder fragiele staat. Als er dan een ongeïnteresseerde man, die zich laat omringen door de verkeerde mensen, aan het roer van de belangrijkste economie in de wereld komt, dan is dat slecht nieuws."

Het volledige stuk leest u hier.

Collega-columnist Thomas Friedman is vooral "bang", dat de nieuwe president zijn land zal opbreken. Al hoopt hij dat de Trump van tijdens de campagne niet dezelfde zal zijn als de Trump in het Witte Huis. "Hij zal in geen geval willen doorgaan als de slechtste president uit de geschiedenis", redeneert Friedman. "Laat staan als diegene die - sinds de burgeroorlog - de diepste verdeeldheid ooit heeft gezaaid. Ik hoop daarom dat hij zich laat omringen door de juiste mensen, en dat er een betere man opstaat dan diegene die we tijdens de campagne hebben gezien."

De volledige analyse leest u hier.

"At the moment I am in anguish, frightened for my country and for our unity. And for the first time, I feel homeless in America." - Thomas Friedman

VOX.COM

Ook Ezra Klein, oprichter van de nieuws- en opiniewebsite Vox.com, focust op het belang van de entourage van de nieuwe president. "Trump is mogelijk gevaarlijk", schrijft hij. "Hij is impulsief, heeft het instinct van een demagoog om vijanden te maken en het instinct van een pester om de zwakken te treffen."

Maar als president van de VS zal hij rekening moeten houden met enkele beperkingen, benadrukt hij. "HIj moet altijd langs het Congres, de Senaat en de Supreme Court. Die kleuren wel Republikeins. Het zal dus afwachten zijn in welke mate zijn eigen partij hem zal durven temperen."

Het integrale stuk vindt u hier.

"Republicans have a majority, and it will be one they hope to keep. To keep it, they will need to govern well(...)  And to govern well, they will need to keep Trump’s worst tendencies in check. Now we see how strong the American system really is." - Ezra Klein

THE WASHINGTON POST

Marc Fisher, senior editor bij The Washington Post, merkt in zijn analyse op hoe Trump alle regels van de moderne politiek aan zijn laars lapte. En bovenal, hoe hij daar  - verbazend genoeg - mee weg kwam. "Hij vuurde zijn boodschap lijnrecht af op het publiek, zonder zijn woorden te wikken en te wegen. Zonder zijn verhaal te laten filteren door consultanten en focusgroepen. Ook al is hij eigenlijk een miljardair,  toch heeft hij zichzelf aan het publiek kunnen verkopen als een populistische held, die bereid was in te gaan tegen alles en iedereen."

Het integrale stuk vindt u hier.

"Trump trusted his gut and believed that his message and style would connect with how Americans now absorb the news." - Marc Fisher

FOX NEWS

De Conservatieve columnist Todd Starnes, die opiniestukken schrijft voor Fox News, is wel blij met de uitslag van de verkiezingsnacht. De "silent majority" wordt eindelijk gehoord, vindt hij. "Het plattelandse Amerika is jarenlang achteropgesteld en uitgelachen. Ook Hillary Clinton noemde ons betreurenswaardig. Daar komt nu eindelijk verandering in. Trump heeft ons een stem gegeven." Starnes is zelf van het diepe zuiden van het land. "We have decided to make America great again", schrijft hij nog.

Het volledige opiniestuk vindt u hier.

'It’s time to restore traditional values. It’s time to protect the Constitution. It’s time to defend our sovereignty. It’s time to save unborn babies.' - Todd Starnes

Meest gelezen