Clinton: "Ooit zal iemand het hoogste glazen plafond breken, hopelijk sneller dan we denken"

In New York heeft Hillary Clinton voor het eerst in het openbaar gesproken na haar verkiezings­nederlaag. Ze erkende dat het verlies haar pijn doet, maar reikte Donald Trump tegelijk de hand. Ook gaf ze meisjes en vrouwen de expliciete boodschap hun dromen na te streven.

Urenlang is het stil gebleven rond Hillary Clinton nadat vannacht duidelijk was geworden dat ze het Witte Huis niet had binnengehaald, maar in de vooravond heeft ze dan toch een toespraak gegeven in het New Yorker Hotel in Manhattan in New York. Normaal zou ze dat al om 16.30 uur onze tijd doen, maar uiteindelijk beklom ze het spreekgestoelte pas na 17.30 onze tijd.

"Gisteravond heb ik Trump gefeliciteerd en mijn samenwerking aangeboden", stak ze van wal. "Ik hoop dat hij een succesvolle president voor alle Amerikanen zal zijn. Dit is niet het resultaat waarop we hadden gehoopt. Ik vind het spijtig dat we niet hebben gewonnen, maar ik ben trots en dankbaar voor deze campagne."

(Lees verder onder foto)

AFP or licensors

"Dit is pijnlijk en dat zal nog lang zo zijn"

"Ik weet dat jullie ontgoocheld zijn. Ook ik ben dat, net als de vele tientallen miljoenen Amerikanen die in deze campagne hun hoop hadden gesteld. Dit is pijnlijk. Dat zal nog lang zo zijn. Maar onze campagne ging niet over 1 persoon of 1 verkiezing, maar wel over ons land waarvan we houden."

"Onze natie is diep verdeeld, maar ik geloof nog altijd in Amerika. We moeten naar de toekomst kijken. Trump zal onze president zijn. We moeten zijn leiderschap met een open geest tegemoetzien en hem een kans geven."

"Een vreedzame overdracht van de macht is een hoeksteen van onze democratie en we respecteren dat niet alleen, we koesteren dat principe. Wij koesteren ook de rechtstaat, de gelijkheid van iedereen en de vrijheid van religie en meningsuiting."

(Lees verder onder foto)

AFP or licensors

Barack Obama

Clinton bedankte vervolgens uitvoerig haar kiezers, haar campagnemedewerkers, haar running mate Tim Kaine, haar echtgenoot Bill en haar familie. Ook voor aftredend president Barack Obama en zijn echtgenote Michelle had ze een uitdrukkelijk dankwoord klaar. "Ons land is jullie erg veel dankbaarheid verschuldigd", zei ze. "We bedanken jullie voor jullie gracieuze leiderschap dat zoveel heeft betekend, zowel voor Amerikanen als voor mensen overal ter wereld."

"Jullie staan aan het begin van jullie leven en loopbaan", richtte ze zich vervolgens specifiek tot haar jonge toehoorders. "Ook jullie zullen tegenslagen kennen. Maar blijf altijd geloven dat vechten voor jullie dromen de moeite waard is. Echt waar."

(Lees verder onder foto)

AFP or licensors

"Aan alle kleine meisjes: streef jullie dromen na"

Opvallend: Clinton richtte zich verschillende keren expliciet tot de Amerikaanse vrouwen en meisjes. "Aan alle jonge vrouwen die hun geloof in mij en in deze campagne hebben gestopt, niks kon me trotser maken dan jullie kampioen te zijn."

"Ik weet dat we het hoogste glazen plafond nog steeds niet aan diggelen hebben geslagen, maar iemand zal dat ooit doen en hopelijk sneller dan we nu durven te vermoeden."

"Aan alle kleine meisjes die kijken: twijfel nooit aan het feit dat jullie krachtig zijn en alles in huis hebben om jullie dromen na te streven."

"Ik prijs me elke dag gelukkig dat ik een Amerikaan ben. Ik blijf geloven dat als we met respect voor onze verschillen en liefde voor onze natie samenwerken, onze beste dagen nog voor ons liggen."

BEKIJK: De integrale toespraak van Hillary Clinton

Uit "Het Journaal":

Meest gelezen