Clinton oorverdovend stil. "Verlies zal heel moeilijk vallen"

Toen duidelijk werd dat Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen had gewonnen, kwam Hillary Clinton haar achterban in New York City niet meer toespreken. "Heel merkwaardig", beoordeelt professor Amerikaanse politiek Bart Kerremans die opvallende afwezigheid. "De teleurstelling zal allicht te groot zijn."

En toen ging het licht uit bij de Democraten. Letterlijk. De campagneleider van Hillary Clinton kwam kort de aanhangers nog bedanken die massaal waren samengekomen in het Jacob K. Javits Convention Center, aanvankelijk in de hoop en veronderstelling om er de overwinning van Clinton te vieren. Ze werden vlug naar huis gestuurd, en het podium werd gauw afgebroken.

Geen speech van Hillary Clinton dus, waarin ze haar nederlaag zou toegeven. "Dat is heel merkwaardig en uitzonderlijk", stelt professor Kerremans. "Normaal is het belangrijk dat de verliezende kandidaat een boodschap brengt, een pleidooi om de nieuwe president een kans te geven. Opvallend dat dat nu niet is gebeurd, want het gaat toch om een traditie."

Clinton belde wel naar Donald Trump om hem te feliciteren. Dat is dan ook de essentie, vindt Kerremans. Maar voor haar kiezers en de rest van de wereld blijft het intussen wel oorverdovend stil. Pas morgen zou er een mededeling komen. Toont Clinton zich een slechte verliezer? Professor Kerremans vindt van niet. "Ik kan me voorstellen dat het verlies een enorme klap voor Clinton is", zoekt professor Kerremans naar een verklaring. "President worden was voor haar een levensproject. Daar is vandaag definitief een einde aan gekomen. De teleurstelling moet heel groot zijn, en Clinton zal tijd nodig hebben om het te verwerken."

Ook Amerikakenner Björn Soenens denkt in die richting. "Dit moest het toppunt  worden van haar carrière, en het zal haar toch niet lukken. Dat moet vreselijk zijn vanuit menselijk oogpunt. Een Al Gore is depressief geworden na zijn nederlaag. Clinton is een enorm sterke vrouw, maar hier stopt het."

Hillary Clinton wou voorlopig nog niet reageren op haar nederlaag, maar om 16.30 uur (onze tijd) geeft ze dan toch een eerste toespraak. U zal die live kunnen volgen op Eén en op deredactie.be.

Meest gelezen