De Wever: "We moeten omgaan met nieuwe politieke realiteit"

Volgens Bart De Wever moeten we omgaan met "de nieuwe politieke realiteit, nu de Amerikaanse democratie heeft gesproken". De voorzitter van de N-VA vindt dat politici hier gematigdheid aan de dag moeten leggen bij hun reacties op de overwinning van Donald Trump.

De Wever zag naar eigen zeggen een "bijzonder onverkwikkelijke kiesstrijd" in de Verenigde Staten. "Voor ons is het nu zaak om met de nieuwe politieke realiteit om te gaan", klinkt het. "Al moeten we afwachten welke politiek de nieuwe president en het Amerikaanse parlement gaan voeren."

De burgemeester van Antwerpen roept "verantwoordelijke" politici op tot gematigdheid in hun reacties. "Enthousiasme is geen noodzakelijke voorwaarde om goede relaties en stabiliteit na te streven. Verantwoordelijkheidszin zal ons verder brengen dan emotionele uitbarstingen", luidt de raad van De Wever.

De voorzitter van de Vlaamse nationalisten wijst er op dat de VS de grootste economie is en onze historische bondgenoot. Daarom waarschuwt hij: " Het is in ons belang om de VS niet de facto aan te zetten tot isolationisme. Evenmin moeten we bijdragen tot gevoelens van onzekerheid die nefast zijn voor de wereldeconomie", waarschuwt De Wever.

"Vrees voor gesloten VS"

"De uitslag is onverwacht, maar de kiezer heeft duidelijk gesproken. Niet alleen de president, maar ook het Huis van Afgevaardigden en de Senaat zijn nu in handen van de Republikeinen. Dat is een koerswijziging". Zo reageert Open VLD-voorzitster Gwendoyn Rutten, die graag een eerste vrouw aan het hoofd van de VS had zien staan. Binnen de Verenigde Staten vreest ze op ethisch vlak een grote stap achteruit, zowel voor de vrouwen als voor de minderheden.

Rutten vindt de breuklijn tussen een open en gesloten samenleving zeer belangrijk. Ze ziet die keuze voor een gesloten samenleving niet enkel in de Verenigde Staten, maar ook in Groot-Brittannië met de brexit en het succes van Geert Wilders in Nederland. "Maar als ieder kiest voor een gesloten samenleving, dan gaan we er allemaal op achteruit", waarschuwt ze. Voor Rutten zal Europa voor zichzelf moeten opkomen want "op de VS moeten we de komende jaren niet rekenen".

"Wake-up call aan huidige politieke leiders"

Voor Groen-voorzitster Meyrem Almaci is de overwinning van Trump erg slecht nieuws voor de wereld, economie en klimaat. Ze spreekt van een wake-up call aan de huidige politieke leiders om onvrede en bekommernissen ernstig te nemen. "Er is veel te lang aan politiek gedaan boven de hoofden van de mensen en uit de ivoren toren, waardoor zij zich ook van de politiek hebben afgekeerd. Op de angst en boosheid van veel mensen is er een offensief antwoord nodig dat mensen verbindt in plaats van verdeelt"

Almaci herinnert eraan dat de Berlijnse muur op de dag af 27 jaar geleden viel: "Toen een dag van hoop voor veel mensen. Vandaag is opnieuw een bepalende dag in de geschiedenis. De komende weken zullen verder duidelijk maken welke richting de nieuwe president Trump gaat inslaan. In elk geval moet Europa opnieuw leiderschap tonen en dat betekent gehoor geven aan wat de bevolking in België en Europa vraagt: een einde aan het besparingsbeleid, werk maken van eerlijke fiscaliteit, meer en betere jobs voor onze jongeren en de uitvoering van het klimaatakkoord."

Meest gelezen