Een heel uur volpraten terwijl er niets te zien is, hoe doe je dat?

Zat u ook aan het scherm gekluisterd om de toespraak van Hillary Clinton mee te maken? Dan moest u geduld oefenen, want ze liet meer dan een uur op zich wachten. Al die tijd was alleen nietszeggend beeld te zien, dat tóch van deskundig commentaar moest worden voorzien. "Je moet een beetje fantasierijk zijn", zegt buitenlandjournalist Peter Verlinden, die zich onvermoeibaar van die toch wel ondankbare taak kweet.

Dat Hillary Clinton pas vandaag zou speechen, had niemand vooraf kunnen vermoeden. Ongeveer een uur voor ze eraan zou beginnen, kreeg Peter Verlinden de opdracht om de toespraak in de studio te volgen en te vertalen. "De Verenigde Staten zijn mijn specialiteit niet, maar de Amerikaspecialisten waren al de hele nacht volop in de weer geweest en waren niet meer beschikbaar. Omdat ik nog wel al dergelijke opdrachten heb gedaan, kwam dit mij toe."

Om zich voor te bereiden, had Verlinden er de Amerikaanse media op nageslagen. Hoe schatten zij de toespraak in, wat zou Clinton zeggen? "Maar ik kon natuurlijk niet denken dat het een uur zou duren voor die speech zou beginnen. Dat was uitzonderlijk."

Lange tijd was alleen een vaag beeld te zien van auto's voor het hotel waarin Clinton de nacht had doorgebracht. "Ik heb zelfs nog moeten opzoeken welk hotel dat was, want ik had nooit gedacht dat ik het dáárover zou moeten hebben", zegt Verlinden.

Opluchting dus toen ter afwisseling de zaal in beeld kwam de speech zou plaatsvinden. "Weer een elementje erbij om over te spreken."

Intussen begon de onvermoeibaar naar nieuwe topics zoekende Verlinden op Twitter bewondering en ook wel wat medelijden te oogsten, zeker ook van collega's.

(lees verder onder de tweets)

"Als je op voorhand weet dat je een uur moet volpraten, kun je je voorbereiden, maar nu was het alles bijeenrapen", zegt Verlinden. "Vorig jaar moest ik commentaar geven bij de beelden van de ontknoping van de gijzeling in een Franse drukkerij. Maar toen kwamen er voortdurend berichten binnen van de persagentschappen, terwijl er nu natuurlijk niéts kwam".

En googelen terwijl je aan het praten bent valt niet mee, ondervond Verlinden ook al. "Want als je ook maar even zwijgt, denken de kijkers dat er een technisch probleem is."

Wat wél helpt, zijn nuttige sms'jes, zo blijkt. De journalist kreeg welkom advies van vrienden en collega's die zich opwierpen als "hulplijn" toen bleek dat het met zijn kennis van de populaire muziek eerder pover is gesteld.

Bruce Springsteen of Pharrell Williams, Verlinden herkende hun liedjes niet meteen. "Als je iets niet weet, probeer dan niet te doen alsof", vindt hij. Ook dat was sommige twitteraars niet ontgaan:

Eens de muziek uitgespeeld, was Peter Verlinden bijna uit zijn lijden verlost en kon hij eindelijk beginnen met wat hij geacht was te doen: de toespraak van Hillary Clinton vertalen. Op Twitter ontlokte het een laatste commentaar:

Meest gelezen