Europese ministers Buitenlandse Zaken beraden zich over relaties met VS

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken komen zondagavond in Brussel bijeen om zich te buigen over de gevolgen van de overwinning van Donald Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Er was al een formele ministerraad gepland op maandag, maar de hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid Federica Mogherini heeft de ministers uitgenodigd om zondagavond al een informeel gesprek te voeren over de toekomst van de relaties met de Verenigde Staten.

Eerder op de dag hadden Europees president Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker al een brief aan Trump gestuurd om hem te feliciteren. Ze beklemtoonden het belang van het trans-Atlantische partnerschap en nodigden de Republikein uit voor een Europees-Amerikaanse top "bij de eerste gelegenheid die hem schikt".

Tusk erkende later in een statement dat de samenwerking tussen Europa en de VS "grote inspanningen zal vragen van beide zijden". De EU is een sterke en betrouwbare partner en zal dat blijven. We verwachten hetzelfde van Amerika en zijn nieuwe president", aldus de Pool, die het had over een moment van onzekerheid over de toekomst van onze trans-Atlantische relaties.

Ook Juncker liet verstaan dat hij meer duidelijkheid wil over de koers die Trump wil varen op domeinen als veiligheid, klimaatverandering en handel. Zo haalde Trump tijdens de campagne meermaals uit tegen vrijhandelsakkoorden. Het roept vragen op over de toekomst van de lopende onderhandelingen over het Europees-Amerikaanse vrijhandelsakkoord TTIP.

Vicevoorzitter Jyrki Katainen houdt er alvast de moed in. "Ik heb persoonlijk nog geen krachtige verklaringen tegen TTIP gehoord", aldus de Fin, die erop hamerde dat er ook na de zege van Trump goede redenen voor TTIP blijven bestaan, zoals jobcreatie en een beter investeringsklimaat.

Meest gelezen