Ex-presidentskandidaat Marco Rubio behoudt zitje in Senaat

Marco Rubio, die kandidaat was bij de Republikeinse voorverkiezingen, is herverkozen in de staat Florida. De 45-jarige Amerikaan van Cubaanse origine werd in 2010 voor het eerst verkozen tot senator. Ook ex-kandidaat Rand Paul haalt z'n zitje opnieuw binnen. In Illinois hebben de Democraten hun eerste zetel ingepikt van de Republikeinen.

Rubio haalde het van de 33-jarige Democraat Patrick Murphy en mag dus nog eens voor zes jaar plaatsnemen in de Senaat. De Republikein stelde zich begin dit jaar kandidaat voor de presidentsverkiezingen, maar hield het in maart voor bekeken nadat hij bij de voorverkiezingen in zijn thuisstaat Florida niet had kunnen winnen van Donald Trump.

Die laatste noemde Rubio tijdens de campagne "Little Marco". Rubio schaarde zich toch achter Trump, die de latino-kiezers van Rubio best kon gebruiken. Voor zijn steun aan de zakenman kreeg Rubio harde kritiek van zijn uitdager Patrick Murphy.

Ex-kandidaat Rand Paul herverkozen in Kentucky

In de staat Kentucky is de Republikein Rand Paul herverkozen als senator, zo blijkt uit de exitpolls. Paul haalde het in de "Bluegrass State" makkelijk van de Democraat James Gray, die ook de burgemeester van Lexington is. "Bedankt allemaal voor jullie steun!", zo reageerde Paul op Twitter.

De Republikein Paul was in het begin kandidaat bij de voorverkiezingen van zijn partij, maar haalde een teleurstellend resultaat in de caucus van Iowa. Begin februari besloot hij zich terug te trekken uit de race naar het Witte Huis, en zich te concentreren op het heroveren van zijn senaatszitje.

John McCain herverkozen als senator in Arizona

De Republikein John McCain raakte makkelijk herverkozen als senator in de staat Arizona, zo meldden verschillende Amerikaanse media. Daarmee haalt McCain zijn zesde ambtstermijn binnen en wordt hij het langst zittende lid onder de huidige senatoren.

McCain lijkt het in Arizona makkelijk te halen van zijn Democratische tegenstander Ann Kirkpatrick, die het volgens The Huffington Post in sommige peilingen nochtans beter deed.

McCain toonde zich nooit een hevige fan van Donald Trump, maar zegde zijn steun pas officieel op in oktober, na de publicatie van de video waarin de Republikeinse presidentskandidaat zich erg denigrerend uitliet over vrouwen.

Democraten pikken eerste Republikeinse senaatszetel in

De Democraten hebben hun eerste zetel ingepikt van de Republikeinen, in hun poging opnieuw de meerderheid te verwerven in de Senaat.

De Republikeinse senator Mark Kirk moet in de staat Illinois zijn zitje afstaan aan de Democrate Tammy Duckworth, tot nu toe een erg populair lid van het Huis van Afgevaardigden.

Daarmee heroveren de Democraten het senaatszitje in Illinois, dat van 2005 tot 2008 in handen was van uittredend president Barack Obama, op de Republikeinen. Duckworth is een Irak-veterane en wordt de tweede Aziatisch-Amerikaanse senator. Ze is ook nog maar de tweede vrouw die voor de staat Illinois in de Senaat zal zitten. De vorige vrouwelijke senator was Moseley Braun, die in de Senaat zat van 1993 tot 1999.

Druppelsgewijs raken ook de namen van andere verkozenen voor de Senaat bekend. De Republikein Tim Scott is gewonnen in South Carolina, de Democraat Patrick Leahy in Vermont, en de Republikein Rob Portman in Ohio.

Meest gelezen