Feest bij de Republikeinen, verstomming bij de Democraten

Het was een bloedstollende verkiezingsnacht in New York City, de thuisstad van beide presidentskandidaten. Bij aanhangers van Hillary Clinton is het vooral ongeloof dat nu regeert, bij de aanhangers van outsider Donald Trump wordt feestgevierd onder slogans als "lock her up".

Op de verschillende plaatsen in New York waar de verkiezingsuitzendingen op groot scherm worden uitgezonden is het in de vooravond zoeken naar een aanhanger van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. De weinigen die er zijn, blijven er vrij discreet over. Terwijl de uitslagen binnenkomen, slaat de sfeer stilaan om. De Democraten die in groten getale zijn komen opdagen, lijken met verstomming geslagen. Trump bouwt een steeds grotere voorsprong op tegenover zijn rivaal Clinton.

Rond 23 uur plaatselijke tijd is het erg stil op Times Square. "Ik wil er nu niets over zeggen voor de camera", vertellen mensen met "I'm with her"-t-shirts aan. Ze staan met steeds grotere verbazing naar de grote schermen te kijken. Intussen duiken meer en meer Trump-petjes op in de massa. Het lijkt alsof de aanhangers van de Republikeinse presidentskandidaat zich gesterkt voelen door de uitslagen om zich te outen. Enkele Trump-aanhangers beginnen al aan een vroeg overwinningsfeestje.

Aan het gebouw van Fox News hebben die aanhangers zich intussen en masse verzameld. Telkens Clinton in beeld komt, roepen ze in koor: lock her up, sluit haar op. Een kleine tegenbetoging passeert, maar die wordt door de politie snel weggestuurd. Ze zijn geen maat voor de grote massa Trumpaanhangers die steeds enthousiaster wordt.

Een Democraat die enkele dagen geleden nog anti-Trumpbuttons stond te verkopen aan de Trump Tower staat sip naar de uitslagen te kijken. "Ik ben niet dezelfde man die je een paar dagen geleden hebt ontmoet, dat was een vrolijk iemand", grapt hij. "Het is een triest moment voor dit land. We overleven het wel."

De supporters van de Republikeinse presidentskandidaat zijn opgetogen. "Ik heb er altijd in geloofd", zegt Carol die het typische rode "Make America Great Again"-petje op heeft. "Eindelijk iemand die de corruptie in Washington gaat aanpakken", zegt Herschel. "Ik was bang dat de Clintons zichzelf toch nog het Witte Huis in zouden liegen, want dat zijn ze, bedriegers en leugenaars."

Rond 2.30 uur plaatselijke tijd valt uiteindelijk het beslissende antwoord: Donald Trump wordt de volgende president van de Verenigde Staten. De ontlading bij de massa Trumpaanhangers voor het grote scherm is immens. De weinige overgebleven Democraten druipen -sommigen letterlijk huilend- af. De nacht is voor The Deplorables (bijnaam van Clinton voor de Trumpaanhangers die hem sindsdien als geuzennaam gebruiken, nvdr).

Meest gelezen