Franse filmwereld rouwt om Raoul Coutard

De Franse cameraman Raoul Coutard is op 92-jarige leeftijd overleden. Hij werkte samen met de meest vooraanstaande Franse cineasten en hij wordt aanzien als een belangrijke figuur voor de Nouvelle Vague du Cinéma.
AFP or licensors

De Franse filmwereld ruowt om de overleden cameraman Raoul Coutard. Coutard is op 92-jarige leeftijd overleden in het ziekenhuis van Labennne in de buurt van Bayonne.

Raoul Coutard werkte als cameraman mee aan enkele meesterwerken uit de Franse cinema. Met Jean-Luc Godard maakte hij "A bout du souffle". François Truffaut maakte gebruik van zijn diensten voor "Jules et Jim".

Coutard werkte ook samen met Pierre Schoendorffer aan "La 317e section" en "Le crabe-tambour". Jacques Demy schakelde hem in voor "Lola". De Frans-Griekse regisseur Costa-Gavras maakte met Coutard "L'aveu" en "Z".

Met Godard draaide Coutard, een veteraan van de oorlog in Indochina (Vietnam), in totaal veertien films, waaronder "Le mépris" en "Alphaville", "Une femme est une femme", "Le petit soldat", "Pierrot le fou" en "La Chinoise".

Marcel Coutard regisseerde zelf ook twee films. In "Hoa-Binh" behandelde hij de Franse oorlog in Indochina en "La Légion saute sur Kolwezi" (1980) vertelt het verhaal van de para's in de Katanga in 1978.

Meest gelezen