Goens: "Clinton heeft Trump nooit au sérieux genomen"

De "meewarigheid" waarmee gevestigde waarden zoals Hillary Clinton zijn omgesprongen met Donald Trump verklaart deels waarom die laatste zijn intrek mag nemen in het Witte Huis. Dat denkt journalist Eric Goens. Hij ziet een parallel tussen de "Change"-boodschap van Obama destijds en de "Make America great again" van Trump nu.

Acht jaar geleden kon Barack Obama de Amerikanen overtuigen met zijn boodschap van verandering, "Change". Volgens Goens ligt dat niet zo veraf van de boodschap van Trump vandaag, "Make America great again". De belofte om zaken anders te gaan aanpakken en zo de ontgoochelde middenklasse aan te spreken. "Trump spreekt het buikgevoel van de gewone Amerikaan aan, Clinton heeft anything but dat buikgevoel", vindt Goens. "Al zal Trump ook wel op die belofte worden afgerekend."

Tekenend is volgens Goens het optreden van zangeres Katy Perry eerder deze morgen op het podium van de Democraten. "Ze riep de mensen op om nog voor Clinton te gaan stemmen. Maar de gewone Amerikaan heeft absoluut geen voeling met zo'n celebrity."

Hillary Clinton heeft volgens Goens een kapitale fout gemaakt door haar Republikeinse tegenkandidaat Trump nooit au sérieux te hebben genomen. "Er werd vanaf dag 1 zeer meewarig gedaan over de kandidatuur van Donald Trump. Clinton is ook meegegaan in de toon van de campagne van Trump, in plaats van er iets anders tegenover te zetten. Ik vroeg daarnet aan Miet Smet of ze de slogan van Donald Trump kende. Ze zei meteen "Make America great again". Toen ik naar de slogan van Clinton vroeg (Stronger together), bleef het stil."

© VRT - Dries Teuwen

Meest gelezen