Kan Melania tippen aan Michelle Obama?

Donald (70) en zijn echtgenote Melania (46) volgen Barack en Michelle Obama op als presidentskoppel. Melania krijgt vanaf januari de titel van First Lady. Toch wordt er sceptisch gekeken naar haar én hen als het koppel: hij een schatrijke vastgoedmagnaat, zij een voormalig model uit Slovenië.
Photoshot. All rights reserved.

De Trumps, het leek een tijdlang op een realityserie maar het is de realiteit geworden. Donald en Melania zijn gedurende vier jaar hét presidentskoppel van de Verenigde Staten. Hij president, zij First Lady. Melania is trouwens de tweede First Lady van buitenlandse afkomst. Twee eeuwen geleden deed Louisa Adams -vrouw van president John Quincy Adams en afkomstig uit Engeland- het haar al voor. 

Waar Melania zich tijdens de verkiezingscampagne vooral op de achtergrond hield, zal ze vanaf januari meer op de voorgrond moeten treden. Over Donald Trump is al veel geschreven, maar over het koppel zelf ook.

"Ik schaam me voor het niveau van Trump en zijn vrouw Melania", vat minister van staat Miet Smet het gevoel samen dat bij criticasters leeft. "Als ik dat vergelijk met het hoogstaande niveau dat Michelle en Barack Obama wél hadden... (stilte)." Smet mist ook de "menselijke warmte" bij de Trumps. "Niet dat een man dat nodig heeft, van een vrouw wordt dat meer verwacht." Kan Melania dat waarmaken?

"Menselijke warmte"

Melania wordt eerder als afstandelijk getypeerd. Ook de verliefdheid tussen Trump en haar spat er niet meteen af. Wanneer ze in het openbaar met elkaar omgaan, gebeurt dat eerder met de nodige reserve. De Obama's lieten het niet na elkaar innig te omhelzen of op subtiele wijze liefdevol fysiek met elkaar om te gaan.

Tijdens Trumps overwinningsspeech werd dat nogmaals duidelijk. De Trumps stonden op het podium. De kersverse president bedankte uitgebreid zijn familie, in de eerste plaats zijn (overleden) ouders, zussen en broers. Daarna volgden Melania en in één ruk zijn vijf kinderen. "Wat een geweldige bende", klonk het. Er kon een glimlach tussen de twee af. Na zijn speech volgde een vluchtige kus op de wang en groepsknuffel met Barron. Daarmee was de kous af.

Bij de overwinningsspeech van Obama (2008) bedankte Obama zijn vrouw Michelle als eerste en had het over "mijn beste vriendin van de afgelopen 16 jaar, de rots van de familie, de liefde van mijn leven". Later kwam Michelle -hand in hand- met de vrouw van vicepresident Joe Biden op het podium en werd er stevig lang geknuffeld voor het oog van de duizenden aanhangers en de verzamelde pers.

Melania: Wie is ze? Wat kan ze?

Melania Trump is op 26 april 1970 geboren in Sevnica als Melanija Knavs. Zij is de eerste presidentsvrouw uit een communistisch land, want Slovenië maakte toen nog deel uit van Joegoslavië.

Op haar 16e werd ze ontdekt als model. Ze bouwde er een carrière rond en durfde zich naakt te laten fotograferen. In 1998 leerde Melania Trump kennen. Zeven jaar later trouwden ze -Bill en Hillary Clinton waren zelfs gasten op hun huwelijksfeest- en het jaar daarop beviel ze van een zoon, Barron. In 2006 werd ze ook Amerikaans staatsburger.

Blamage
Tijdens de verkiezingscampagne bleef de nieuwe First Lady discreet op de achtergrond, zeker na haar passage op de Republikeinse Conventie in augustus. Toen was er even ophef over haar speech waarbij er passages bleken overgenomen te zijn van een speech van Michelle Obama.

Vorige maand nam ze het nog op voor haar man. Trump stond in het oog van de storm nadat hij zich laatdunkend had uitgelaten over vrouwen. "Dit is niet de man die ik ken. Ik hoop dat mensen zijn excuses aanvaarden, zoals ik dat gedaan heb", reageerde ze. Volgens Amerikaanse media spreekt Melania trouwens zelden omdat ze als Sloveense met een serieus accent zit. Ze spreekt nochtans vloeiend vijf talen (Sloveens, Engels, Frans, Servisch en Duits).

© Mark Peterson 2016

Stijlicoon
Over haar ambities als First Lady gaf Melania eerder te kennen "de vrouwen en kinderen te zullen verdedigen". In 1999 vertelde ze aan de New York Times een zeer traditionele First Lady te willen zijn, "zoals Betty Ford of Jackie Kennedy".

Intussen heeft Melania al bijgeleerd: ze koos in juli voor een jurk van een Servische couturier, maar draagt -zoals Michelle- tegenwoordig al Amerikaanse ontwerpen. Fashionsites zien in Melania alvast een nieuw stijlicoon, zoals Jackie Kenndy dat was.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen