Kerremans: "Steun anti-establishment en klassieke korps voor Trump groter dan verwacht"

De race naar het Witte Huis is ongemeen spannend. De Democrate Hillary Clinton heeft het in een aantal staten veel moeilijker dan verwacht. De steun voor de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is dan weer groter dan verwacht bij de klassieke Republikeinse kiezers, die een coalitie vormen met de anti-establishmentkiezers. "Maar er is nog geen enkele man of vrouw overboord", zegt professor Amerikaanse politiek Bart Kerremans.

De Amerikaanse krant The New York Times geeft momenteel Donald Trump ruim 90 procent kans om de volgende president van de Verenigde Staten te worden. Een percentage dat professor Kerremans wegwuift. "Het is nog veel te vroeg", klinkt het.

Al zijn er wel al enkele opvallende vaststellingen. Zo heeft Clinton het in een aantal staten veel moeilijker dan verwacht. "Het was verwacht dat de Afro-Amerikanen in minder grote getale zouden komen opdagen. Clinton kan het Obama-effect niet realiseren. Maar ook bij de Latino's is er een minder grote vooruitgang. De Democrate heeft dus duidelijk een opkomstprobleem", aldus Kerremans. "De kansen voor Trump gaan enorm stijgen als ze ook Pennsylvania en Michigan gaat verliezen."

Aan de kant van Trump valt volgens professor Kerremans de "coalitie" van twee soorten kiezers op. "Trump heeft de kracht om de anti-establishmentkiezer te mobiliseren, en het belang van die kiezer is nog groter dan gedacht. Bovendien is het klassieke conservatieve korps vrij trouw gaan stemmen. Het aandeel is even groot als bij Mitt Romney vier jaar geleden, en dat was ook niet verwacht. Voor het FBI-schandaal rond Clinton uitbrak, haakte nog een flink deel van die traditionele kiezers - zeker de vrouwen - af voor Trump."

Dat het een nek-aan-nekrace zou worden, was enigszins voorspeld. Dat het zo spannend zou worden, is verrassend. "Maar we moeten het ook niet opblazen", nuanceert professor Kerremans. "Het is op dit moment ook nog veel te vroeg. Er is nog geen man of vrouw overboord."

Meest gelezen