Nog één staat en Donald Trump is president van de VS

De Republikein Donald Trump is op weg naar het Witte Huis. Hij haalt voorlopig 267 kiesmannen binnen, Clinton 218. Met drie extra kiesmannen of één extra staat heeft Trump dus genoeg voor de overwinning. De campagneleider van Clinton heeft de Democratische aanhangers intussen naar huis gestuurd. Het is volgens hem te nipt om te zeggen wie gewonnen heeft.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Hillary Clinton won (tot nu toe) in de staten New York, Vermont, Illinois, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, Delaware, Colorado, New Mexico, Virginia, Hawaï, Californië, Connecticut, Nevada, Oregon en Washington, alsook in Washington DC. In Maine krijgt Clinton 3 kiesmannen.

Donald Trump haalde (tot nu toe) de kiesmannen binnen in de staten Kansas, North Dakota, South Dakota, Texas, Arkansas, Alabama, Kentucky, Indiana, West Virginia, South Carolina, Oklahoma, Tennessee, Mississippi, Montana, Wyoming, Lousiana, Ohio, North Carolina, Idaho, Utah, Florida, Iowa, Missouri, Georgia, Alaska en Pennsylvania. In de staat Nebraska krijgt hij vier (van de vijf) kiesmannen toegewezen.

Trump scoort (onverwacht) in belangrijke strijdstaten

Vooral de goede resultaten voor Trump in de noordelijke staten zijn onverwacht. Trump haalde daarnaast ook enkele belangrijke strijdstaten binnen. Zo wint hij in Ohio en Florida, twee staten die destijds nog werden gewonnen door de Democraat Barack Obama. Ook in North-Carolina haalde hij de overwinning binnen, terwijl verwacht werd dat Clinton daar zeker zou winnen. Nog een teken aan de wand was dat Virginia, de staat van Clintons running mate Tim Kaine maar nipt naar Clinton ging.

"Uitbundige en luidruchtige sfeer in Trump-kamp"

VRT-journalist Bert De Vroey volgt vanuit het Trump-kamp en getuigt van een uitbundige sfeer, "luidruchtig zelfs". "Trump doet het bijzonder goed, veel beter dan peilingen hadden voorspeld. Hij haalde een aantal belangrijke swingstates binnen. Florida, maar ook Ohio, een staat met heel veel fabrieksarbeiders. De Amerikaanse arbeidersklasse zal terugslaan tegen het establishment, zei Trump tijdens een van zijn laatste meetings en net die klasse laat nu van zich horen."

Ook jonge kiezers zouden het wel eens hebben laten afweten. "Bernie Sanders was er tijdens de voorverkiezingen veel beter in geslaagd om jonge kiezers naar zich toe te trekken. Clinton is dat blijkbaar niet gelukt. Bij het Trump-kamp heb ik wel gezien dat er jongeren waren, jongeren uit die rurale milieus die heel vaak in Amerika de politieke voorkeur van hun ouders volgen. Die hebben wel meegestemd voor Donald Trump. Maar laten we zeggen: studenten, millennials... die hebben het denk ik wat laten afweten voor Clinton. Die groep heeft Obama destijds twee keer aan de overwinning geholpen."

"Peilingen zaten er volledig naast"

VRT-journalist Tom Van de Weghe volgt vanuit het Clinton-kamp en spreekt van een verslagen sfeer. "Aanvankelijk leek het hier een feest te worden, maar toen Trump plots staten in het oosten en het noorden begon binnen te halen - iets wat ze niet verwacht hadden-, sloeg de sfeer plots om. Trump heeft vanavond geschiedenis geschreven."

Dit lijkt op een herhaling van het brexitscenario, gaat Van de Weghe verder. "De peilingen gaven totaal iets anders aan, maar die zaten er volledig naast. De gekleurde minderheden konden niet opboksen tegen de blanke arbeidersstem, die hier duidelijk een proteststem is geworden. De sleutels van het Witte Huis liggen daardoor voor Trump binnen handbereik."

De campagneleider van Clinton heeft zonet ook de Clinton-aanhangers toegesproken en riep op om de tellers hun werk te laten doen en naar huis te gaan. "Meer gaan we vandaag niet zeggen." Het Clinton-kamp spreekt dus nog niet van een nederlaag, maar de aanhangers keren wel naar huis.

Trump-kamp

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Clinton-kamp

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen