Obama belooft vlotte overdracht van de macht

De Amerikaanse president Barack Obama heeft voor het eerst publiek commentaar gegeven op de overwinning van Donald Trump bij de presidentsverkiezingen. Hij beloofde een vlotte overgang van de macht en riep op tot eenheid in het land.
AFP or licensors

Obama zei dat hij afgenomen nacht al met Trump heeft gesproken om de overdracht van de macht te bespreken. Hij verwees naar acht jaar geleden, toen hij George Bush opvolgde, en de vlotte  manier waarop dat toen was gedaan.

Hij zei dat hij dat voorbeeld wil volgen bij de overdracht van de macht aan Trump. "Nu streven we allen succes na voor ons land. Een vreedzame overdracht van de macht is een van de hoekstenen van onze democratie", aldus Obama.

Zelfde team

Obama had ook lovende woorden voor Hillary Clinton. Hij is trots op haar historische kandidatuur en is er zeker van dat we het laatste woord van haar en haar man Bill nog niet gehoord hebben. Hij spoorde de jongeren ook aan om niet cynisch te worden. "Denk nooit dat jullie geen verschil kunnen maken, vecht voor wat juist is", zei Obama

Ondanks de politieke verschillen zijn wij allen in de eerste plaats Amerikanen, zei Obama, we willen allemaal het beste voor dit land.  "We zitten allemaal in hetzelfde team. We zijn niet in de eerste plaats Democraten of Republikeinen, maar Amerikanen en patriotten". De Verenigde Staten hebben eenheid nodig, respect voor de instellingen, respect voor iedereen.

Obama besloot zijn toespraak met een woord van dank aan al zijn medewerkers voor het werk dat ze de afgelopen acht jaar hebben geleverd en waar ze trots op mogen zijn.

Meest gelezen