Paul Ryan zou zitje als voorzitter van Huis van Afgevaardigden behouden

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan behoudt na de verkiezing niet alleen zijn zitje in het parlement, maar zal volgens zijn woordvoerder ook opnieuw de post van "House Speaker" op zich nemen. Dat leek echter in eerste instantie niet zo vanzelfsprekend, aangezien Ryan enkele weken geleden nog afstand nam van zijn partijgenoot Donald Trump. Nu ziet hij het naar eigen zeggen "helemaal zitten om samen te werken".

Ryan was in de aanloop naar de presidentsverkiezing in opspraak gekomen binnen zijn partij, omdat hij Donald Trump niet langer wilde steunen na de publicatie van een video uit 2005. Daarin liet Trump zich denigrerend uit over vrouwen. Ryan weigerde toen verder met de presidentskandidaat op campagne te gaan. Vorige week liet hij uiteindelijk dan toch weten dat zijn stem naar de kandidaat van zijn partij was gegaan.

Volgens verschillende Amerikaanse nieuwssites zouden die uitspraken Ryan echter nog de das om kunnen doen, in de strijd om de stoel van voorzitter. Niet iedereen binnen de partij is even opgetogen met de kritiek van Ryan. Volgens de New York Post zou hij daarnaast ook nog op tegenstand van de Freedom Caucus kunnen botsen. Dat is een groep erg conservatieve Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Ryan heeft echter laten weten dat hij er alle vertrouwen in heeft de taak van "House Speaker" opnieuw op zich te zullen nemen.

"We hebben hele fijne gesprekken gehad over de manier waarop we zullen samenwerken om een goede overgang mogelijk te maken", zegt Ryan. Trumps overwinning heeft volgens de voorzitter de politiek op zijn kop gezet. Al verwacht hij wel dat de president hand in hand zal werken met de Republikeinse meerderheid in het Congres.

Meest gelezen