President van Mexico belt met Trump: "Ik ben optimistisch"

In een telefoongesprek hebben de Mexicaanse president Peña Nieto en Donald Trump afgesproken om elkaar te ontmoeten en te spreken over de richting die de relatie tussen beide landen zal uitgaan. Het liefst gebeurt dat overleg nog voor de eedaflegging van Trump in januari, zei Nieto.

De Mexicaanse president reageerde alvast positief op het telefoongesprek met de pas verkozen president. "Ik ben optimistisch", zei hij na afloop in een persbericht. "Het is duidelijk dat er zich een nieuw tijdperk aanbreekt nu er een nieuwe regering komt, maar ik ben ervan overtuigd dat dat ook een kans is om de relatie tussen onze beide landen verder te ontwikkelen." Volgens Nieto verliep de conversatie met Trump bovendien "vriendelijk, hartelijk en respectvol." Hij feliciteerde de nieuwe president ook met zijn overwinning.

Donald Trump heeft het Mexicaanse volk tijdens zijn verkiezingscampagne nochtans meerdere keren beledigd. Hij noemde hen onder andere misdadigers en drugshandelaars. Nieto lag eind augustus nog onder vuur omdat hij Trump in Mexico had ontvangen zonder hem openlijk te veroordelen voor zijn beledigingen en verregaande voorstellen, zoals het bouwen van een muur op de Amerikaans-Mexicaanse grens om illegalen tegen te houden en het opblazen van de North American Free Trade Agreement.

"Wij betalen niet voor de muur"

Humberto Roque Villanueva - de Mexicaanse minister van Binnenlandse Zaken, die verantwoordelijk is voor migratie - liet gisteren nog weten dat hij bereid is sterk te lobbyen bij het Congres en wettelijke stappen te ondernemen om te vermijden dat Mexico uiteindelijk zou moeten betalen voor die muur. Trump benadrukte enkele maanden geleden namelijk dat de Mexicanen voor de kosten zullen moeten opdraaien.

Daarnaast liet Villanueva ook weten dat hij niet verwacht dat Trumps beloofde stijging in de deportaties van Mexicanen zonder papieren, er snel zal komen. "Het kan zijn dat de deportatie van de naar schatting 6 miljoen ongedocumenteerde Mexicanen uit de VS in de toekomst zal stijgen, maar we denken niet dat die maatregel binnenkort al zal worden doorgevoerd", zei Villanueva in een interview aan Reuters.

Meest gelezen