Republikeinen behouden de controle over de Senaat

De Republikeinen behouden officieel hun meerderheid in de Senaat. De Republikeinen halen 51 zetels tegenover 45 voor de Democraten en 2 voor een kleinere partij. Trump krijgt zo het voordeel dat zijn voorganger Barack Obama niet had. Die laatste moest tijdens zijn laatste termijn opboksen tegen een Congres waarin de Republikeinen in de meerderheid waren.

De strijd voor de Senaat was lange tijd bijna net zo spannend als de presidentsrace zelf. Maar de overwinning van de Republikeinse kandidaten Roy Blunt in Missouri en Lisa Murkowski in Alaska gaf uiteindelijk de doorslag.

Twee staten zijn nog niet beslist. In Louisiana wordt pas volgende maand gestemd. In New Hampshire eindigden de Democratische en Republikeinse kandidaat met een te nipt resultaat voor een duidelijke overwinning.

Eerder raakte al bekend dat de Amerikaanse Senaat zal na de Congresverkiezingen het hoogste aantal vrouwen ooit zal tellen. Er zijn nu 21 vrouwelijke senatoren, tegenover 20 in de vorige legislatuur. Twee van de vrouwelijke senatoren zijn nieuw in het Amerikaanse Congres. De Democratische Tammy Duckworth won de strijd in de staat Illinois. Catherine Cortez Masto, ook een Democrate, wordt de nieuwe Senator van Nevada. Zij is meteen ook de eerste latina die een zitje in de Amerikaanse Senaat kan bemachtigen.
 

Meest gelezen