Schulz: "Overwinning Trump is als de brexit"

Martin Schulz, voorzitter van het Europees parlement vergelijkt de winst van Trump bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen met de uitslag van het brexitreferendum. De Duitser ziet in de Amerikaanse verkiezingsuitslag eenzelfde vorm van protest. Hij vreest ook dat de samenwerking tussen Europa en de VS moeilijker zal worden. Oud-eurocommissaris Karel De Gucht spreekt zelfs van "een zwarte dag voor Europa".
THIERRY CHARLIER

Nog voor het definitief was dat Donald Trump de verkiezingen had gewonnen, reageerde Martin Schulz al sceptisch op de Franse radio. “Het zal moeilijk worden om met de VS samen te werken dan met de voorgaande administraties. Maar hij is de vrij verkozen president van de Verenigde Staten en we gaan met hem samenwerken zoals met alle andere presidenten en alle andere overheden, uit respect tussen democratieën.”

In de geschreven reactie die Schulz verspreidde na Trumps overwinning was de voorzitter van het Europees parlement een stukje formeler en diplomatischer. Al is hij lang niet zo diplomatisch als Europees president Donald Tusk, die in zijn felicitaties aan het adres van Trump hamert op het belang van de goede relaties tussen de EU en de VS om alle wereldproblemen aan te pakken.

Schulz is veel scherper dan Tusk, behoudt veel reserves en is hij niet bepaald roemend voor de strijd die hij voerde met Clinton. “Deze campagne zal niet als de fraaiste herinnerd worden. Ze werd gevoed door vitriool en polarisatie. President Trump zal de lastige taak hebben om een verdeelde natie te verenigen.”

Schulz daagt Trump uit om zijn verkiezingsbeloften waar te maken, laat weten dat hij nog met veel vragen zit en herinnert hem aan de internationale verantwoordelijkheid die de VS draagt. “De wereldpolitiek vraagt van de VS het voortdurende engagement om van de wereld een betere plaats te maken voor onze kinderen. Van het gevecht tegen de opwarming van de aarde tot de inzet in de NAVO.” “De Europese Unie wil de relatie met de VS verder onderhouden. We hopen dat de toekomstige president van de VS dit ook wil doen”, besluit Schulz diplomatisch.

"Zwarte dag voor Europa"

Schulz erkent wel dat Trump geappelleerd heeft aan een angstgevoel bij de Amerikaanse bevolking. “Hij is erin geslaagd de vaandeldrager te worden van de angsten van miljoen Amerikanen. Die zorgen moeten nu beantwoord worden met geloofwaardig beleid en voorstellen.”

Oud-eurocommissaris Karel De Gucht erkent ook dat Trump zijn succes te danken heeft aan de manier waarop hij de thema's, migratie en racisme omarmde, en het gevoel bij de Amerikanen dat ze erop achteruitgaan.

Desondanks zullen de gevolgen van Trumps verkiezingen niet min zijn voor de internationale politiek, voorspelt De Gucht, en voor Europa in het bijzonder. "Dit is een bijzonder zwarte dag voor Europa. Het ziet er echt niet goed uit, ik ben daarvoor bevreesd", geeft de liberaal toe.

"We zullen veel meer worden teruggeworpen op onszelf en ik stel mij daar heel grote vragen bij. Zijn wij daarop voorbereid? Kunnen wij dat aan, op het vlak van veiligheid, economie?"
De Gucht geeft toe dat Europa op dat vlak de laatste jaren geen sterke indruk gemaakt. "Wij zullen onze rug moeten rechten, en onze positie tegenover andere sterke blokken moeten bepalen. We staan voor enorme uitdagingen."

"Gemiste kans"

Partijgenoot Guy Verhofstadt, die nu voorzitter is van de liberale fractie in het Europees Parlement, steekt zijn teleurstelling ook niet onder stoelen of banken.

"Niet alleen een gemiste kans om voor het eerst een vrouw tot president te verkiezen, maar ook een wake-upcall voor Europa om verder te verenigen en zijn lot in eigen handen te nemen," twittert hij.

Meest gelezen