Strip "Elsje maakt geschiedenis" gelauwerd op Boekenbeurs

Het stripalbum "Elsje maakt geschiedenis" uit de Elsje-reeks van Eric Hercules en Gerben Valkema heeft op de Boekenbeurs in Antwerp Expo de Willy Vandersteenprijs 2016 gewonnen. De Willy Vandersteenprijs is een initiatief van Stripgids en Sabam Artes en bekroont de beste Nederlandstalige strip van het jaar. Aan de prijs is een bedrag van 5.000 euro verbonden.

De reeks Elsje viert dit jaar zijn tiende verjaardag en heeft met de Willy Vandersteenprijs nu dus nog een extra reden om te vieren.

Het titelpersonage is een schattig ogend klein meisje dat "een kort loontje maar ook een groot hart heeft". De reeks verschijnt in verschillende Nederlandse kranten en in het Eppo Stripblad.

Volgens de jury verdienen Hercules en Valkema dit jaar de Willy Vandersteenprijs omdat ze met Elsje aantonen dat "de familiestrip allerminst met uitsterven is bedreigd" en ze geen grote marketingcampagnes nodig hebben om succesvol te zijn. "Elsje doet het 'the oldskool way': door publicatie in kranten en tijdschriften verovert ze haar terrein", klinkt het in het juryverslag.

Qua stijl sluiten de tekeningen volgens de jury aan bij de Franco-Belgische stijl en doen ze zelfs denken aan de legendarische Franquin (Guust Flater, Robbedoes). De scenario's zijn dan weer grappig, spontaan en verfrissend, aldus nog de jury, die hoopt dat de reeks in de toekomst ook Vlaanderen zal veroveren.

Eervolle vermeldingen waren er woensdag voor de graphic novels "De man van nu" van Hanco Kolk en Kim Duchateau, "In the Pines" van Eric Kriek en "De tuin van Daubigny" van Luc Cromheecke en Bruno De Roover. "Deze albums tonen aan dat het genre graphic novel springlevend is en dat lezers nog mooie dingen mogen verwachten", luidt het.

Meest gelezen