Trump krijgt schouderklopjes van Wilders, Le Pen en Farage

Vanuit rechts-populistische hoek regent het vanochtend felicitaties voor Donald Trump en het Amerikaanse volk. "De mensen pakken hun land terug. Dat gaan wij ook doen", tweette de Nederlandse PVV-leider Geert Wilders bijvoorbeeld. In eigen land is Vlaams Belang opgetogen over de winst van Trump.

"Felicitaties aan de nieuwe president van de Verenigde Staten Donald Trump, en aan het Amerikaanse volk, dat vrij is", tweette voorzitster van de Franse extreemrechtse partij Front National Marine Le Pen vanochtend vroeg al

Ook de Nederlandse PVV-leider Geert Wilders reageert opgetogen. Hij noemt de overwinning van Trump "een historische overwinning! Een revolutie!

"De mensen pakken hun land terug", aldus Wilders op Twitter. "Ook wij zullen ons land teruggeven aan de Nederlanders!" De PVV-leider vergeleek zichzelf eerder dit jaar al eens met Trump. Beiden danken hun populariteit aan ontevreden kiezers die zich niet vertegenwoordigd voelen, zei hij.

De Britse ex-voorzitter van de Britse UKIP-partij Nigel Farage haalt de Brexit aan. "Het lijkt erop dat dit het jaar wordt van twee politieke revoluties @realDonaldTrump. Dit zou groter zijn dan de Brexit", tweette hij toen de voorlopige resultaten in de richting van president Trump wezen.

Palin

Ook de Amerikaanse voormalige vicepresidentskandidate Sarah Palin verwijst in een reactie naar de Brexit. "Groot-Brittannië en Amerika, zien jullie hoe goed we het met elkaar kunnen vinden? We gaan op ons eentje verder, de mensen nemen de controle over ons bestuur weer in handen", aldus Palin. "We kunnen zeggen, we willen deze globalisering niet meer."

De Australische Pauline Hanson ten slotte, van de extreemrechtse partij One Nation, feliciteerde de nieuwe president al. "Meneer president, mijn deur staat altijd open voor u", tweette ze. "Je moet durven dromen en nooit opgeven. Met je vrienden en familie is alles mogelijk."

Petje af

In eigen land ten slotte, zijn er ook felicitaties van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Via Twitter en voorzien van een foto waarop hij een Trump-petje draagt, wenst de partijvoorzitter Trump veel succes: "Amerika will be great again." In een persbericht claimen de Vlaams-nationalisten dat ze in Vlaanderen dat de vertegenwoordiger zijn van Trumps beweging.

VB-parlementslid Filip Dewinter schreef eergisteren nog een opiniestuk om Trump een hart onder de riem te steken. Vanochtend was hij er dan ook snel bij om via Twitter zijn felicitaties wereldkundig te maken: "Ondanks diabolisering, ridiculisering, mediahetze... wint 'The Donald'! Congratulations Mr President!", tweette Dewinter.

Meest gelezen