Trump verzoenend in speech: "Ik zal de president van alle Amerikanen zijn"

De pas verkozen Amerikaanse president Donald Trump heeft in zijn overwinningsspeech verzoenende taal gesproken. Verzoenend richting de Amerikanen die niet voor hem hebben gestemd, en verzoenend naar het - vaak bange - buitenland.
AFP or licensors
Donald Trump geflankeerd door zijn familie op het podium.

Trump richtte zich tot "alle Republikeinen, Democraten en Onafhankelijken over het hele land". "Het is tijd om samen te komen als een verenigd volk", klonk het presidentieel uit de mond van de 45e president van de Verenigde Staten. "Ik beloof plechtig aan elke burger dat ik de president zal zijn van alle Amerikanen. Dat is belangrijk voor mij." "Nu is voor Amerika de tijd aangebroken om de wonden van de verdeeldheid te hechten", zei hij. "Het is tijd voor ons om bij elkaar te komen als een verenigd volk", aldus Trump.

Een duidelijk uitgestoken hand voor meer eenheid in een verdeeld Amerika. Donald Trump had in die zin ook een boodschap voor de kiezers van Hillary Clinton. "Ik kreeg net een telefoontje van Clinton waarin ze mij feliciteerde. Ik heb haar gelukgewenst voor een zeer bevochten campagne. Hillary heeft heel lang en heel hard gewerkt, en we moeten haar erg dankbaar zijn voor wat ze voor ons land gedaan heeft. Ik meen dat oprecht." Toch opvallend na een bij wijlen smerige campagne tegenover zijn Democratische tegenkandidaat.

"Opschieten met alle landen die met ons willen overeenkomen"

Maar Trump stak ook de hand uit naar het buitenland. Heel wat landen hebben hun bezorgdheid geuit over Donald Trump in het Witte Huis. De nieuwe Amerikaanse president suste in zijn speech enigszins de gemoederen. "We zullen goed opschieten met de landen die met ons goed willen opschieten."

De miljardair beloofde de internationale gemeenschap "eerlijk met iedereen te zullen zijn". Maar de Amerikaanse belangen zullen wel op de eerste plaats komen, zo verduidelijkte Trump. "Geen droom is te hoog gegrepen, geen uitdaging te groot. We gaan voor niet minder dan het beste voor de VS."

"Vergeten mannen en vrouwen zullen niet langer vergeten zijn"

Met zijn overwinningsspeech sloot Donald Trump zijn campagne af. Een campagne die hij weigert een campagne te noemen. "Dit is een ongelooflijke en grootste beweging van miljoenen hardwerkende mannen en vrouwen die van hun land houden en een betere toekomst willen."

"Zij verwachten dat de regering de mensen bedient. En we zullen de mensen dienen. Door samen te werken, zullen we beginnen aan de dringende taak om onze natie en de infrastructuur herop te bouwen en de American Dream te vernieuwen." Zakenman Trump belooft al het potentieel uit Amerika en de Amerikanen te halen om "de sterkste economie ter wereld" te hebben.

Tot slot richtte Trump zich tot de zogenoemde "stille meerderheid" die hem kennelijk mee aan de overwinning heeft geholpen. "De vergeten mannen en vrouwen zullen niet langer vergeten zijn. De campagne is over, maar het werk van onze beweging is nog maar begonnen. Ik beloof dat ik jullie niet zal ontgoochelen."

Meest gelezen