Waarom zijn we bang nu Trump president van de VS is?

De wereld is wakker geworden met de overwinning van de Republikeinse kandidaat Donald Trump bij de Amerikaanse verkiezingen. Net als bij de aanslagen in Brussel en bij de brexit leeft bij heel wat mensen een gevoel van de angst voor de toekomst. "Alles wat onverwacht is, maakt mensen onzeker", legt psychiater Dirk De Wachter uit. "Maar die gevoelens zijn van voorbijgaande aard."
© The New York Times

Een klimaat van angst ontstond het afgelopen jaar al meermaals. Ook nu blijkt de man in de straat toch niet echt gerust in de gang van zaken. Nu Donald Trump de 45e president van de VS wordt, komen vragen naar boven. De Wachter wijst op de onvoorspelbaarheid van de verkiezingsuitslag: "Alles wat onverwacht is of plots is, maakt mensen onzeker."

Hij legt de schuld in dit geval bij de media. "Media en politici hebben Trump gedemoniseerd. Hij was een schertsfiguur. Nu moeten die media en politici zeggen dat het wel mee zal vallen."

Toch relativeert de Wachter de huidige angstgevoelens. "Ik was onlangs in Parijs, daar is niets meer te zien van de aanslagen. Het leven gaat voort. We gaan terug werken, zorgen voor de kinderen, gaan onze kost koken. De mens past zich aan. Dat genezen van angst is een gezond mechanisme, het wordt zelfs toegepast in oorlogsomstandigheden."

"Collectieve angst hangt af van beleid"

Sociaal psycholoog Alain Van Hiel zoekt dan weer een verklaring voor de angst in de dreiging die stijgt. "Terrorisme, de crisis, de werkloosheid en de globalisering worden aangevoeld als dreigingen. Zolang bepaalde dreigingen bestaan, worden bange mensen ook angstige mensen. Het volk maakt dan een ruk van links naar rechts", zegt Van Hiel. "Rechts heeft een gebalde retoriek en benoemt de problemen."

Vraag is hoe die angst overwinnen? "Persoonlijke angst moet je zelf overwinnen. Collectieve of maatschappelijke angst kan je niet zomaar oplossen. Dat hangt af van beleid en regeringen", aldus Van Hiel.

Meest gelezen