Wie krijgt een plekje in de regering van Trump? Deze namen circuleren

Nu Donald Trump het Witte Huis heeft binnengehaald, rijst de vraag hoe hij zijn regering zal samenstellen. De politieke website Politico maakt een beredeneerde gok.
Newt Gingrich, Rudy Giuliani, Chris Christie, Sarah Palin en Ben Carson.

Een nieuwe president, een nieuwe regering. Zo gaat het in de VS, zeker bij een wissel van de presidentiële wacht. Als outsider in de Amerikaanse politiek kan Trump alvast niet rekenen op insiders die gepokt en gemazeld zijn in de wereld van Washington D.C.. Bovendien heeft hij tijdens zijn campagne behoorlijk wat vijanden gemaakt, niet het minst binnen zijn eigen partij.

Politico verwacht daarom dat Trump zijn ministerposten zal uitdelen aan de schare Republikeinen die hem wél van bij het begin hebben gesteund. Daarnaast denkt de politieke website aan nieuwe gezichten uit de private sector.

Minister van Buitenlandse Zaken

Voor de buitenwereld wordt dit wellicht de belangrijkste post binnen de regering-Trump, of toch zeker de meest zichtbare. Politico mikt voor deze functie in de eerste plaats op Newt Gingrich (foto onder). Hij was ooit de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Ook de Republikeinse senator Bob Corker en VS-ambassadeur bij de VN John Bolton zouden kans maken op deze post.

Minister van Financiën

Hier komt de naam van Steven Mnuchin (foto onder) bovendrijven. Hij werkte jarenlang voor de bank Goldman Sachs en is momenteel voorzitter van een private investeringsonderneming. Trump heeft zelf al laten uitschijnen dat hij Mnuchin voor ogen heeft als zijn minister van Financiën.

Minister van Defensie

Voor deze functie circuleren verschillende namen, onder wie de Republikeinse senator en naast adviseur van Trump Jeff Sessions, de voormalige National Security Adviser Stephen Hadley en de voormalige Republikeinse senator Jim Talent.

Nog een naam die opduikt is die van de gepensioneerde generaal en vertrouweling van Trump Mike Flynn. Hij zou wel een speciale toestemming van het Congres nodig hebben omdat de wet bepaalt dat gepensioneerde militairen zeven jaar moeten "ontluizen" vooraleer ze het Pentagon mogen leiden.

Minister van Justitie

De post van minister van Justitie of Attorney general gaat mogelijk naar een oude bekende. Volgens bronnen binnen het Trumpkamp maakt Rudy Giuliani het meeste kans op deze post. Hij was de Republikeinse burgemeester van New York op het moment van de aanslagen van 11 september 2001 en is nu een vurige Trump-aanhanger. Ook de Republikeinse gouverneur Chris Christie van New Jersey zou in aanmerking komen (foto onder: Christie en Giuliani).

AP2009

Minister van Binnenlandse Zaken

Volgens Politico heeft Trump Forrest Lucas voor ogen als minister van Binnenlandse Zaken. Hij is de medestichter van het grote petroleumbedrijf Lucas Oil.

Opvallend: ook Donald Trump junior (foto onder) zou op deze post azen. Daarnaast komt durfkapitalist Robert Grady in het vizier. Hij werkte eerder al voor president George W. Bush.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Minister van Landbouw

Voor deze functie is het koffiedik kijken. Trump heeft een zogenoemd Agricultural Advisory Committee en dat telt zeventig leden. De meest controversiële naam op de lijst is die van Sid Miller (foto onder). Momenteel is hij nog minister van Landbouw in de staat Texas. Enkele dagen geleden schreef hij nog op Twitter dat Hillary Clinton een "cunt" of een "kutwijf" is.

Minister van Handel

Waarschijnlijk zal Trump deze post aan iemand uit de private sector uitdelen. Wilbur Ross komt zo in het vizier. Hij is een investeerder en een economisch adviseur van Trump.

Trump zou ook aan de voormalige Republikeinse gouverneur van Texas Rick Perry (foto onder) denken. Opvallend: bij de voorverkiezingen voor de Republikeinse nominatie bij de presidentsverkiezingen was Perry nog een concurrent van Trump.

Ook de voormalige Republikeinse gouverneur van Arkansas Mike Huckabee zou door het hoofd van Trump spoken, net als opnieuw die van Chris Christie.

Minister van Volksgezondheid

Het is uitkijken naar welke vrouw of man Trump op deze stoel plaatst. Zoals bekend is hij fel gekant tegen de algemene ziekteverzekering die president Barack Obama heeft ingevoerd. Mogelijk krijgt de minister van Volksgezondheid van Trump dan ook de opdracht de klok van de zogenoemde Obamacare terug te draaien.

Een naam die hier opduikt is die van Ben Carson (foto onder) die zelf eveneens een gooi deed naar de nominatie van Republikeinse presidentskandidaat. Hij is een uiterst conservatieve neurochirurg die banden heeft met de Zevendedagsadventisten. Hij gelooft onder meer dat de piramides in Egypte niet zijn opgetrokken als laatste rustplaats voor farao's, maar wel als opslagruimtes voor graan.

Minister van Onderwijs

Ook voor deze functie circuleert de naam van Ben Carson. Als hij de post krijgt, zal dat mogelijk een lege doos zijn. Trump heeft eerder al laten weten dat dit departement een marginale rol in zijn administratie zal spelen. Mogelijk schaft hij het zelfs helemaal af.

Minister van Milieu

Een ander departement dat Trump weinig is genegen, is dat van Milieu. Ooit verklaarde hij dat hij het wou opdoeken, maar dat standpunt heeft hij intussen bijgestuurd. Toch hoeft het niet te verwonderen dat voor deze post de naam van Myron Ebell opduikt, net als Trump een notoire klimaatscepticus.

Quid Sarah Palin?

De Amerikaanse nieuwszender CNN voegt nog een opvallende naam toe aan de lijst met kanshebbers voor een functie binnen de regering van Trump: Sarah Palin (foto onder). Iedereen kent haar nog als de Republikeinse vicepresidentskandidaat bij de verkiezingen van 2008. De voormalige gouverneur van Alaska wierp zich toen vooral op als vaandeldrager van traditioneel en conservatief Amerika, een imago dat ze nadien verder uitdroeg als boegbeeld van de Tea Party-beweging.

Meest gelezen