"Alarmerend veel" meldingen van kindermishandeling in Brussel in 2015

Het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling heeft in 2015 532 meldingen van kindermishandeling in Brussel ontvangen. Een cijfer dat alarmerend hoog is, zegt staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V). Daarom lanceert het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling op vraag van Debaets een stappenplan en handleiding voor het personeel van de Brusselse kinderdagverblijven.
archieffoto

De meldingen die het Brusselse vertrouwensartsencentrum ontving zijn onder te verdelen in in fysieke, psychologische en seksuele kindermishandeling. In 36,07 procent van de gevallen maakt de melder zich zorgen over fysieke mishandeling of verwaarlozing van het kind.

Emotionele vormen van geweld, bijvoorbeeld waarbij kinderen, getuige zijn van partnergeweld, werd bij 29 procent van de kinderen gemeld.

Er waren 93 meldingen (13,15 procent) waarbij kinderen seksueel geweld ondergaan en 63 meldingen (8,91 procent) waarbij de melder een risico voor een kind vermoedt.

Een minderheid van de gemelde kinderen (4,81 procent) worden door de contactnemer beschreven als zelf grensoverschrijdend. In overige gevallen (7,36 procent) gaat het om onbekende, onduidelijke en andere problemen.

De 523 meldingen in Brussel kwamen voornamelijk vanuit Nederlandstalige initiatieven. Slechts 1 procent van de meldingen is afkomstig van kinderdagverblijven, terwijl de doelgroep van die verblijven, kinderen jongeren dan 3 jaar, bijzonder kwetsbaar is.

Het stappenplan en de handleiding voor de kinderdagverblijven vormen een praktische hulp bij het detecteren, inschatten en bespreken van mogelijke gevallen van kindermishandeling bij baby's en peuters. De kinderdagverblijven kunnen eveneens rekenen op gratis vormingen.

Meest gelezen