"Calexit": Inwoners Californië roepen op tot onafhankelijkheid

De verkiezingsoverwinning van Donald Trump veroorzaakt een schokgolf in en rond Silicon Valley in de Amerikaanse staat Californië. Enkele spitstechnologen pleiten op sociale media voor een "calexit". De oproep om zich af te scheuren van de rest van de Verenigde Staten krijgt veel navolging.

De "golden state" Californië is Amerika's grootste economie en de op vijf na grootste in de wereld. Omdat de staat economisch sterk genoeg staat, gaan er geregeld stemmen op die pleiten voor onafhankelijkheid. Het pleidooi klinkt na de overwinning van Trump nog harder en de vraag naar een referendum in 2019 nog luider. De hashtags #Calexit en #Caleavefornia werden in geen tijd trending.

Vooral in Silicon Valley, waar veel technologiebedrijven gevestigd zijn, kan de "calexit" op veel steun rekenen. Zo tweette Silicon Valley-investeerder en oprichter van Hyperloop One, Shervin Pishevar, al voor de definitieve verkiezingsresultaten, dat hij een onafhankelijksheidcampagne voor Californië wil opstarten, mocht Donald Trump winnen.

Ook Adam Singer, Google-medewerker, ziet de toekomst voor Sillicon Valley somber in. Volgens hem zal het presidentschap van Trump tot een recessie leiden. 

De organisatie achter de "Yes Califoria Indepence Campaign" ziet in de overwinning van Trump dan weer kansen dat Californië zich effectief kan afscheuren van de rest van het land.

Al maken sommigen zich nu al zorgen mocht Californië erin slagen om effectief een onafhankelijk land te worden. Californië telt op dit moment 55 (doorgaans Democratische) kiesmannen, die dus niet meer zouden meetellen. Hierdoor zou het voor de Democraten moeilijker zijn om aan voldoende kiesmannen in de resterende 49 staten te geraken om zo een Democraat in het Witte Huis te krijgen.

Meest gelezen