"Geef ook seronegatieve mensen met risicogedrag preventieve hiv-remmers"

Hiv-expert Linos Vandekerckhove juicht het terugbetalen van hiv-remmers onmiddellijk na de diagnose toe, maar wijst er tegelijk op dat er nog stappen moeten genomen worden om het aantal nieuwe infecties in ons land te doen dalen. Hij pleit er onder meer voor om seronegatieve mensen met een hoog risicogedrag preventief hiv-remmers te geven.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft beslist dat hiv-remmers voortaan meteen na de diagnose terugbetaald zullen worden. Patiënten moeten dus niet langer wachten tot hun immuunsysteem verzwakt is vooraleer de terugbetaling start.

De maatregel, die ingaat op 1 januari volgend jaar, komt er nadat onderzoek vorig jaar uitgewezen heeft dat de behandeling met remmers best zo vroeg mogelijk start. De beslissing van de minister wordt door hiv-expert Linos Vandekerckhove (UGent/ UZ Gent) op gejuich onthaald. "We ijveren daar al meerdere jaren voor, maar de harde wetenschappelijke gegevens dateren van mei 2015. Het is aangetoond dat de kans op complicaties verhoogt wanneer men wacht met de behandeling tot de immuniteit daalt." Patiënten zouden meer kans hebben op hartinfarcten of kwaadaardige aandoeningen, klinkt het.

Toch moet vanuit maatschappelijk standpunt de vraag gesteld worden hoe het aantal nieuwe infecties, dat in België nog steeds hoog ligt, drastisch kan dalen. "Het is heel duidelijk aangetoond dat 40 tot 50 procent van de nieuwe infecties worden veroorzaakt door iemand die recent is besmet. De hoeveelheid virus is op dat ogenblik tot tien keer hoger dan bij iemand die al een hele tijd drager is van het virus, waardoor die mensen extreem besmettelijk zijn. Hoe meer we gaan behandelen, hoe minder nieuwe infecties."

Preventieve hiv-remmers

Professor Vanderkerckhove pleit daarnaast, en daarvoor dient de terugbetaling nog niet, ervoor om risicogroepen preventief met hiv-remmers te behandelen. Onder de risicogroepen verstaat hij bijvoorbeeld homoseksuele mannen die aangeven en toegeven dat ze onveilig vrijen. "We weten dat er hoogrisicogroepen zijn waarvan geweten is dat als je die preventief op hiv-remmers zet, ook het aantal infecties zeer sterk kan verminderen", zegt de professor. Daarbij verwijst hij naar studies uit Canada en San Francisco.

Meest gelezen