"Not my president": zo ventileren Trumptegen­standers hun protest

In verschillende Amerikaanse steden zijn honderden tegenstanders van de pas verkozen president Trump op straat gekomen om te protesteren tegen de verkiezingsuitslag. De manifestanten hekelen vooral Trumps campagneretoriek van Trump over immigranten, moslims en andere minderheden.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

In New York, de thuisbasis van zowel Trump als Clinton, verzamelden duizenden manifestanten in de buurt van de Trump Tower. Honderden anderen maakten hun protest kenbaar in een park in Manhattan. Hun ongenoegen klinkt gebald in de uitspraak "Not my president", een hashtag die sinds de verkiezing van Trump al trending was op Twitter.

Trumps belofte in zijn overwinningsspeech (dat hij president wil zijn van alle Amerikanen, nvdr) stelt zijn tegenstanders vooralsnog niet echt gerust. Ze vinden dat "een seksist, een racist en een homohater" simpelweg geen president van de Verenigde Staten kan worden.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Tijdens dat straatprotest aan de Trump Tower verscheurde een jonge manifestante zelfs een Amerikaanse vlag, om hem daarop in brand te steken. "Ik weiger in een land te leven waar we mensen haten in plaats van graag zien", zo verklaart ze haar teken van verzet tegen de verkiezingsuitslag. Tegen het gebrek aan "naastenliefde" wordt ook geprotesteerd met slogans als "love trumps hate" en "free hugs".

Bij andere manifestanten klinkt het dan weer dat ze zich als blanken niet meer veilig zullen voelen onder president Trump. "Zijn retoriek herinnert ons aan het fascisme. Letterlijk alles kan gebeuren nu", vinden sommigen. Trumpaanhangers die hun kandidaat gingen verdedigen, weerleggen die kritiek vanuit de overtuiging dat de kersverse president Amerika effectief weer "great again" kan maken.

In Chicago kwamen manifestanten samen voor het Trump International Hotel & Tower. Populaire slogans daar waren onder meer "No Trump! No KKK! No racist USA!". Net als in New York had de politie straten afgezet om de doorgang van de manifestanten te belemmeren.

Ook in de hoofdstad Washington DC kwamen meer dan honderd manifestanten samen, in een protestmars van het Witte Huis naar het Washington Monument. De slogan "Love not Hate" voerde daar de boventoon. In Seattle werd dan weer gescandeerd dat de Amerikanen moeten "opstaan en terugvechten", en wordt opgeroepen tot "solidariteit".

Mensen kwamen ook op straat in San Francisco, Philadelphia, Austin en Boston. Ook in San Francisco en Oakland zou er nog geprotesteerd worden tegen president Trump. De protesten verlopen al bij al rustig, al zijn onder meer in Oakland en Washington DC wel enkele mensen gearresteerd wegens ongehoorzaamheid en vandalisme.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen