Amnesty International wil onderzoek naar folteringen en executies nabij Mosul

Amnesty International vraagt de Iraakse autoriteiten om alarmerende berichten over foltering en buitengerechtelijke executies van gevangengenomen dorpelingen door strijders met politie-uniformen, onmiddellijk te onderzoeken.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
archieffoto

Onderzoekers van Amnesty International bezochten verschillende dorpen ten zuiden van Mosul en verzamelden er sterke aanwijzingen over de buitengerechtelijke executie van zes mannen eind oktober. Het lijkt erop dat de mannen ervan verdacht werden banden te hebben met IS, zegt Amnesty International.

"Het opzettelijk doden van gevangenen en andere weerloze individuen is in strijd met het internationaal humanitair recht en is een oorlogsmisdaad. De Iraakse autoriteiten moeten deze misdaden onmiddellijk grondig en onpartijdig onderzoeken en de verantwoordelijken berechten. Als er niet krachtdadig opgetreden wordt, riskeert men een voortdurende herhaling van deze oorlogsmisdaden in andere Iraakse dorpen tijdens het Mosul-offensief", aldus de mensenrechtenorganisatie.

Meest gelezen