Aziatische beurzen herstellen van Trump-dip

De Aziatische beurzen lijken zich te herstellen na het forse verlies van gisteren. De Aziatische beurzen doken gisteren in het rood toen duidelijk werd dat Donald Trump redelijk verrassend de nieuwe president van de VS zou worden. Maar nu krabbelen ze dus weer recht: in Tokio boekt de Nikkei-index bijvoorbeeld een winst van bijna 6,5 procent en maakt het verlies van 5,4 procent van gisteren goed. In Amerika en Europa bleven de grote klappen gisteren uit en sloten de beurzen zelfs met winst.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De financiële wereld had erop gerekend dat Hillary Clinton de nieuwe president van de Verenigde Staten zou worden. Maar toen gisteren bleek dat Donald Trump tegen de verwachtingen in de race naar het Witte Huis zou winnen, doken de Aziatische beurzen meteen in het rood.

Aanvankelijk werd gevreesd dat de Amerikaanse en Europese beurzen forse verliezen zouden maken. Maar de markten reageerden relatief kalm, zeker toen Trump in zijn overwinningsspeech opvallend zalvende woorden sprak. De Trump-soep lijkt niet zo heet gegeten te worden als ze tijdens de campagne door de man werd opgediend, met zijn harde discours, althans op korte termijn.

Zelfs winst

Dat het voorlopig allemaal lijkt mee te vallen, zorgde ervoor dat de Amerikaanse beurzen op Wall Street met stevige winsten sloten. De waarde van edelmetalen als goud, zilver en platina zakte wel omdat de vlucht naar veilige havens minder noodzakelijk is.

Dat de beurzen het nu relatief goed doen, is geen garantie dat ze bij het aantreden van Trump in januari goed zullen blijven doen. Tijdens de verkiezingscampagne heeft de zakenman namelijk onder andere protectionistische maatregelen aangekondigd om de Amerikaanse economie te beschermen.

Meest gelezen