Bijna 100-jarige Kirk Douglas bekroond met Joodse prijs

Verjaren doet hij pas in december, maar het Joods Wereldcongres heeft bijna-eeuweling Kirk Douglas nu al bedacht met een mooi geschenk. Douglas krijgt van het JWC een onderscheiding voor zijn steun aan Israël. De acteur, die op 9 december 1916 geboren werd in New York, speelde onder meer mee in de allereerste Hollywoodfilm die op Israëlische bodem werd gedraaid. Douglas heeft nooit een geheim gemaakt van zijn Joodse origine.

Kirk Douglas werd bijna 100 jaar geleden geboren als Issur Danielovitch Demsky in Amsterdam in de staat New York. Hij debuteerde in 1946 in de film "The strange love of Martha Ivers" met Barbara Stanwyck als tegenspeelster. Hij speelde mee in meer dan 90 films, waaronder kaskrakers als "Gunfight at the O.K. Corral" (1957) en "Spartacus" (1960).

De acteur heeft nooit een geheim gemaakt van zijn Joodse roots. In 1953 speelde hij de rol van een overlever van de Holocaust in "Juggler", de eerste film die in de staat Israël werd opgenomen. Met zijn vertolking van de Joods-Amerikaanse legerkolonel David "Micky" Marcus, die meehielp bij de totstandkoming van de staat Israël 1948, in de film "Cast a giant shadow" (1966) leverde Douglas volgens het JWC eveneens een bijdrage tot de staat Israël.

De prijs werd uitgereikt tijdens een galadiner voor 400 gasten in New York. Zijn zoon, acteur Michael Douglas, nam de prijs voor zijn vader in ontvangst. "Mijn vader zal zich heel erg trots en nederig voelen", aldus Douglas junior. Ook vicepresident Joe Biden werd tijdens de avond onderscheiden.

Meest gelezen