Columbus-test helpt laatstejaars secundair bij studiekeuze

Na de kerstvakantie kunnen alle laatstejaars secundair onderwijs de Columbust-test afleggen. De test moet helpen bij het maken van een juiste studiekeuze en peilt naar de sterktes en zwaktes van de leerlingen.

De Columbus-test werd vorig jaar aan 8000 laatstejaars aangeboden, maar is vanaf dit schooljaar voor iedereen beschikbaar. De toets werd ontwikkeld door alle Vlaamse universiteiten in samenwerking met de hogescholen. Hij peilt naar de kennis en de motivatie van de jongeren en geeft een vrijblijvend advies over welke studierichting ze best kunnen inslaan.

Volgens Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) krijgen jongeren op deze manier een kans om het keuzeproces te versterken. "Veel jongeren weten niet welke richtingen er bestaan en waar hun interesses bij aansluiten. Deze test is dus een mooi aanvullend instrument om de juiste keuze te maken," zegt ze. 

Op termijn wordt de test verplicht voor alle laatstejaars van het middelbaar, maar zal niet bindend zijn. 

Meest gelezen