Countdown voor beste boek uit "De prachtige 80" is begonnen

Wat is volgens de luisteraars van Radio 1 het allerbeste boek uit de afgelopen 80 jaar? Morgenavond weten we het. Tot dan kunnen de luisteraars en lezers stemmen op de shortlist van "De prachtige 80" die Radio 1 vandaag onthulde. Radio 1-stem Friedl' Lesage maakte de shortlist vanmorgen in "De ochtend" bekend.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

Naar aanleiding van de 80e verjaardag van de Boekenbeurs selecteerden 100 Vlaamse boekhandelaars de 80 boeken van de laatste acht decennia die je volgens hen gelezen moet hebben. Lezers kozen daaruit al de beste tien boeken en kunnen nu nog tot morgenavond stemmen voor hun absolute favoriet.

Presentatrice Friedl' Lesage maakte vanmorgen de top 10 bekend. Behalve dikke turven als "De naam van de roos" van Umberto Eco, "De ontdekking van de hemel" van Harry Mulisch en "In de ban van de ring" van J.R.R. Tolkien staan ook enkele verrassingen als "De kleine prins" van Antoine de Saint-Exupéry of "De vliegeraar" van Khaled Hosseini in de top 10.

"Het valt op dat mensen vooral voor dikke boeken hebben gekozen, boeken die een verklaring zoeken voor de richting die de wereld uitgaat", aldus Lesage.

Er staan ook twee Vlaamse auteurs op de lijst. Tom Lanoye met "Sprakeloos" en "Oorlog en Terpentijn" van Stefan Hertmans. “Ik ben blij dat de lijst zo verscheiden is en dat mensen als Lanoye en Hertmans de top 10 hebben gehaald want dat is niet zo evident met kleppers als Marquez of Eco", aldus nog Lesage.

Stemmen voor uw ultieme favoriet uit "De prachtige 80" kan vanaf nu. De uitslag wordt morgen iets voor 18 uur bekendgemaakt tijdens een live-uitzending op Radio 1 vanop de Boekenbeurs. De wedstrijd is in samenwerking met boek.be.

Meest gelezen