De Gucht: “Ik denk dat TTIP nu dood is”

Oud-eurocommissaris Karel De Gucht geeft het vrijhandelsakkoord TTIP geen schijn van kans meer, nu Donald Trump de nieuwe president wordt van de Verenigde Staten. “Ik denk dat TTIP dood is. Dat is evident.” Dat zei De Gucht in “Amerika kiest” op Canvas.

Als eurocommissaris heeft Karel De Gucht veel energie gestopt in de onderhandelingen over het vrijhandelsakkoord tussen de VS en de Europese Unie. Tot eind 2014 zat De Gucht mee aan de onderhandelingstafel, maar nu Donald Trump de nieuwe president wordt van de VS, vreest De Gucht dat het akkoord er niet meer zal komen. Trump heeft tijdens de verkiezingscampagne namelijk herhaaldelijk kritiek gehad op de vrijhandelsakkoorden van de VS.

“Trump heeft de verkiezingen gewonnen met een uitgesproken protectionistisch programma”, stelt De Gucht vast. “Hij is niet de man die het politieke kapitaal gaat investeren om een akkoord te maken zoals TTIP of het Trans Pacific Partnership, wat een hoge politieke prijs zal hebben. Dat betekent dat ze eigenlijk Azië aan hun lot zullen overlaten.” De liberale politicus waarschuwt er ook voor dat het afspringen van de onderhandelingen ook wereldwijd politieke gevolgen zal hebben. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker liet gisteren ook al verstaan dat hij onder meer extra duidelijkheid wil over de koers die Trump wil varen op het vlak van handel.

Wat is TTIP?

TTIP is de afkorting van Transatlantic Trade and Investment Partnership oftewel Trans-Atlantisch Handels- en Investeringspartnerschap. Net als CETA is het een vrijhandelsakkoord, niet met Canada, maar met de Verenigde Staten. Door TTIP zou geregeld worden hoe Europa en Amerika toegang hebben tot elkaars markten. Daardoor zou de grootste vrijhandelszone ter wereld ontstaan.

Doordat er heel wat haken en ogen aan zijn, wordt er al ruim drie jaar over onderhandeld. In het begin ook door De Gucht, als commissaris van Handel. Sinds duidelijk is geworden wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn van TTIP, wordt er wereldwijd steeds meer tegen geprotesteerd. En sinds het recente CETA-debacle staat het helemaal in een slecht daglicht.

Vorig jaar hoopten de VS en de EU nog dat er dit jaar een akkoord uit de bus zou komen, maar de onderhandelingen zitten op dit moment in het slop. Beide partijen mikten deze zomer nog op de grote lijnen van een akkoord voor Barack Obama het Witte Huis zou verlaten. Maar de deadline wordt steeds verder opgeschoven. Frankrijk heeft in september gevraagd de onderhandelingen stop te zetten en Duitsland heeft de onderhandelingen als mislukt verklaard, omdat de VS te veel zou eisen van Europa. 

Bekijk hier de integrale "Amerika kiest" van gisteravond:

Meest gelezen