Dow Jones en rentes stijgen na overwinning Trump

De Dow Jones-index op Wall Street is bij opening van de beurs naar een nieuwe recordhoogte gekoerst. Ook de rentes in de Verenigde Staten en Europa zijn fors gestegen na Trumps overwinningsspeech. Beleggers en economen zijn optimistisch dat het fiscale stimulansplan van Donald Trump de economie ten goede zal komen.

De Dow Jones koerste na opening bijna 1 procent hoger, tot 18.758,26 punten. Het vorige intraday-record dateert van 15 augustus.

De Nasdaq, die voornamelijk technologie-aandelen bevat, stond rond 16.30 uur Belgische tijd 0,22 pct lager, op 5.239,33 punten.

Verrassende rentestijgingen

Nadat Donald Trump in zijn overwinningsspeech de nadruk had gelegd op stimuli voor de economie en infrastructuurwerken, zijn de rentes fors gestegen. De Belgische tienjaarsrente steeg vandaag met 17 basispunten tot 0,63 procent, het hoogste niveau sinds eind april. Ook in Frankrijk en Duitsland zijn er rentestijgingen met minstens 10 basispunten. De Amerikaanse tienjaarsrente noteert 6 basispunten hoger op 2,1 procent.

Volgens Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Parisbas Fortis, zijn de rentestijgingen een verrassing. "In zijn speech legde Trump de nadruk op stimuli voor de economie en infrastructuurwerken. Gespeculeerd wordt dat dit behalve hogere groei ook inflatie zal creëren en dat in een economie die full speed gaat. Daardoor stijgen de rentevoeten in de VS en in Europa", zegt De Leus.

Toch staan de rentes momenteel nog altijd bijzonder laag. Dat heeft veel te maken met het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) en haar obligatie-opkoopprogramma's. "Veel waarnemers verwachten echter dat die manipulatie door de ECB stilaan op zijn einde loopt en er weer teruggegaan wordt naar een normale toestand", zegt financieel analist Pascal Paepen.

Een hogere rente maakt lenen duurder, maar sparen interessanter.

 

Meest gelezen