Geen vrouw in het Witte Huis, toch een historische verkiezing voor vrouwen

Hillary Clinton heeft dan wel naast het Witte Huis gegrepen, toch waren de verkiezingen in de VS zonder meer historisch voor vrouwen. Naast een president hebben de Amerikanen immers op tal van andere bestuursniveaus functionarissen verkozen. Daar zijn wél glazen plafonds gesneuveld.

De VS is gisteren niet alleen met een nieuwe president wakker geworden, maar ook met een nieuw Huis van Afgevaardigden en een deels nieuwe Senaat. In verschillende staten vonden dinsdag bovendien gouverneurs- en lokale parlementsverkiezingen plaats.

In tegenstelling tot Clinton hebben veel vrouwen die zich voor een van deze organen of functies hadden kandidaat gesteld, hun ambities wél kunnen waarmaken. Voor sommigen onder hen is hun verkiezing historisch, onder meer door hun afkomst of hun geaardheid.

Catherine Cortez Masto

Voor het eerst telt de Amerikaanse Senaat een vrouw van Latijns-Amerikaanse origine. Catherine Cortez Masto is erin geslaagd een plekje in het halfrond te veroveren voor Nevada. In het verleden was ze de procureur-generaal van die staat.

Cortez Masto is de kleindochter van een Mexicaanse immigrant en is net als Clinton een Democraat. Ze spreekt zich expliciet uit tegen de plannen van Donald Trump om een muur op de grens met Mexico te bouwen.

Kamala Harris

Ook Kamala Harris uit Californië is tot senator verkozen en dit als eerste vrouw van Indiase afkomst ooit. Ze heeft ook Afrikaans bloed door haar aderen stromen en is zo amper de tweede Afro-Amerikaanse vrouw in het halfrond.

Net als Cortez Masto was zij voorheen procureur-generaal in haar thuisstaat, dit als eerste vrouw en eerste Amerikaan van Indiase, Afrikaanse en Aziatische origine. Ze is eveneens een Democraat.

AP2010

Tammy Duckworth

Met Tammy Duckworth heeft Amerika voor het eerst een vrouw met Thaïse roots in de Senaat. Dinsdag versloeg de Democraat uit Illinois haar Republikeinse tegenstander Mark Kirk in de strijd om het zitje.

Duckworth was in het verleden in Irak actief als helikopterpiloot in het Amerikaanse leger. Ze verloor haar beide benen in de strijd en liep ook schade aan haar rechterarm op.

AP2006

Stephanie Murphy

Ook het Huis van Afgevaardigden telt opvallende nieuwe gezichten. Een daarvan is Stephanie Murphy. Zij is de eerste vrouw van Vietnamese afkomst die zich een lid van het Congres mag noemen.

De Democraat uit Florida startte haar campagne pas in juni 2016, maar slaagde er dinsdag toch in haar Republikeinse tegenstander John Mica te verslaan die de voorbije 23 jaar in het Congres zat.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Pramila Jayapal

Pramila Jayapal uit de staat Washington is verkozen in het Huis van Afgevaardigden. Zij was tot nu toe Senator in het parlement van haar thuisstaat, maar wordt nu de eerste vrouw van Indiase afkomst in het federale Congres. Ook zij is een Democraat.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Kate Brown

Oregon heeft dinsdag een nieuwe gouverneur gekozen. De Democratische kandidaat Kate Brown wist het meeste stemmen binnen te halen. Zij wordt zo de eerste openlijk biseksuele vrouw op die post.

In haar overwinningstoespraak verwees ze naar het feit dat ze in de jaren 80 minder verdiende als advocaat dan een man in dezelfde functie. "Ik beloof dat ik alles zal doen opdat niemand in deze staat deze angst of discriminatie moet ondergaan", zei ze.

Ilhan Omar

Ook Ilhan Omar is goed voor een primeur. Als eerste vrouw van Somalische afkomst ooit is zij verkozen in het Huis van Afgevaardigden in het deelstaatparlement van Minnesota.

Ze ontvluchtte de burgeroorlog in Somalië in 1990 en woonde vier jaar in een vluchtelingenkamp in Kenia. Daarna verhuisde ze naar de VS.

AFP or licensors

Meest gelezen