Gennez:"Eerste zwarte president of eerste clown verkiezen ging sneller dan eerste vrouw"

Volgens Caroline Gennez (SP.A) zou Hillary Clinton meer kansen hebben gehad als ze geen vrouw was geweest, maar wel een jonge man. "Een ambitieuze vrouw past niet altijd in het plaatje", zei de ex-partijvoorzitster in "De afspraak". Valerie Van Peel (N-VA) is het daar echter niet mee eens. "Je hebt de verkiezingen niet goed begrepen als je denkt dat Clinton de verkiezingen heeft verloren omdat ze een vrouw is", repliceerde ze tijdens het debat.

"Ik vind haar niet de beste kandidate op het beste moment", benadrukte Gennez aan tafel bij Bart Schols. "Maar ik denk dat het zeker meegespeeld heeft dat ze een vrouw is. Ze is gedemoniseerd en gekarikaturiseerd. Als een vrouw uitroept dat ze het hoogste postje wil, wordt dat anno 2016 nog steeds niet aanvaard."

Die redenering klopt niet, vindt collega-politica Valerie Van Peel. "Als man zou Clinton zelfs nog slechter gescoord hebben", zegt ze. "Nu heeft ze nog stemmen gekregen van de feministen, die voor het eerst een vrouw op de presidentsstoel wilden krijgen." Volgens Van Peel is Clintons nederlaag echter wel te wijten aan een slechte campagne. "Ze is er teveel vanuit gegaan dat ze op de stemmen van de vrouwen kon rekenen, maar ze heeft er niet bij stil gestaan dat sommige kiezers niet zomaar op iemand stemmen, enkel en alleen omdat het een vrouw is."

Ook Gennez nuanceert dat niet Clintons geslacht, maar wel haar nalatigheid waarschijnlijk de belangrijkste reden is geweest voor haar nederlaag. "Ze heeft een verkeerde inschatting gemaakt door zo weinig campagne te gaan voeren in die rurale, zogezegd overtuigd Democratische staten. Met alle gevolgen van dien. De blanke middenklasse heeft er niet op haar gestemd. Als je zoiets niet aanvoelt, dan sta je te ver van de gewone mens af."

Al blijft Gennez er wel van overtuigd dat vrouwen anders bekeken worden dan mannen wanneer ze politieke ambities hebben. "Ik heb het ook meegemaakt. Als je als vrouw in de politiek sterk uitkomt voor je eigen standpunt en ingaat tegen mannen, dan krijg je kritiek. We moeten daar niet flauw over doen, dat bestaat."

"Ik vind niet dat je als vrouw minder kansen krijgt in de politiek", besluit Van Peel. "Als je kijkt naar de lijsten van politieke partijen, dan halen vrouwen vaak zelfs een paar procenten meer, omdat ze kunnen rekenen op de steun van andere vrouwen. Dat speelt in ons voordeel."

Meest gelezen