Geur van plastic misleidt zeevogels

In de zee geeft plastic een welbepaalde geur af die vogels associëren met voedsel, zo hebben Amerikaanse wetenschappers ontdekt. Maar liefst 90 procent van de zeevogels heeft al eens plastic veroberd. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat de vogels niet alleen visueel aangetrokken worden door stukjes plastic, maar dat ook hun neus een grote, misleidende rol speelt.

Het is een bekend beeld: dode vogels met hun buik vol plastic. Onderzoekers gingen er tot nu toe vanuit dat de zeevogels misleid werden door hun zicht, maar nu blijkt dat ook neus een grote rol in het verhaal speelt. De geur van het plastic, die sterk lijkt op rottend zeewier, wordt veroorzaakt door de afbraak van plankton in de oceaan, dat vervolgens blijft plakken aan de stukken plastic.

Wetenschappers denken dat zeevogels daardoor de geur van plastic verwarren met die van voedsel en zo voor de gek gehouden worden. "Deze zeevogels gebruiken hun neus niet alleen om hun weg te vinden, maar ook om voedsel te vinden", vertelt Matthew Savoca van de Universiteit van Californië aan de BBC. Vooral vogelsoorten met een goed ontwikkeld reukorgaan, zoals albatrossen, worden op die manier misleid.

Plastic soep

De plastic soep die in de oceanen ronddobbert, baart wetenschappers al langer zorgen. Tegen 2050 schatten ze dat 99 procent van de zeevogels plastic gegeten zal hebben, wat nefast is voor hun gezondheid. Door het plastic verstopt hun maag en krijgen ze het idee genoeg gegeten te hebben. Daardoor sterven de vogels vaak een hongerdood. 

De onderzoekers willen meer onderzoek om te kijken of andere dieren, zoals vissen, pinguïns of schildpadden, ook aangetrokken worden door plastic. Daarnaast hopen ze om nieuwe manieren te vinden om de vogels te beschermen. De wetenschappers denken dat het mogelijk moet zijn om plastic te ontwikkelen dat geen algen aantrekt of dat sneller afgebroken wordt.

Meest gelezen