Hoe kan verdeeld Amerika weer "a united state" worden?

Na de bitse verkiezingscampagne en de spannende eindstrijd lijken de Verenigde Staten vandaag eerder verdeeld dan verenigd. De Amerikaanse zender CNN wil de kloof tussen landgenoten met tegengestelde politieke ideeën weer dichten. Acht gouden tips voor teleurgestelde én euforische Amerikanen moeten daartoe bijdragen.

1. Zo toon je jezelf een waardige winnaar

Voor aanhangers van de Republikeinen heeft CNN drie aanbevelingen. Toon medeleven, daar begint alles mee. "Besef dat de strijd gestreden is, en dat er over niets nog echt te discussiëren valt. Laat teleurgestelde landgenoten hun gevoelens uiten."

Stap 2: ga niet overhaast te werk. "Dit waren historische verkiezingen. De periode van rouw zal nog even duren. Mensen in het verliezende kamp hebben er geen boodschap aan om te horen hoe geweldig het is", vindt CNN.

Ten slotte roept CNN op tot rust en kalmte. "Als winnaar moet je je niet verkneukelen, of erger: de verliezers blijven confronteren met hun verlies."

2. Zo ben je een waardige verliezer

Respecteer het electorale spel, alsof het over een sportwedstrijd gaat. "Aanvaard de uitslag, en ga niet het spel zelf in vraag stellen. Aanvaard het feit dat er een andere winnaar is, steek je energie in andere dingen.

Praten helpt, ook in dit geval. "Over elke vorm van verlies moet je kunnen ventileren. Maar niet tegenover mensen die met jou in discussie gaan of genoegen scheppen in jouw verlies. Zwijgen over negatieve gedachten maakt die in je hoofd alleen maar groter. Zoek dus gelijkgezinden op", benadrukt CNN.

Let op met berichten op sociale media, waarschuwt CNN. "Als er één plek is waar gevoelens wel eens escaleren, of discussies ontsporen, dan is het daar wel".

3. Hoe vermijd je discussies op een familiefeest?

De eindejaarsfeesten komen eraan, en de feestdis is in veel families het ideale toneel voor een doorgedreven discussie over politiek en wereldproblemen. Met Thanksgiving voor de deur in de VS formuleert CNN ook hierover twee eenvoudige aanbevelingen: over een ander onderwerp beginnen, en te allen tijde de zaak ontmijnen.

"Of je het nu hebt over het weer, het menu, sport of muziek: dit zijn allemaal veilige onderwerpen, waarbij de emoties minder hoog kunnen oplopen dan bij de verkiezingsuitslag", aldus CNN. "Gaat het toch over de politiek: houd het beschaafd. Gedraag je volwassen, dat is op lange termijn altijd het beste idee."

4. Wat met politieke discussies op de werkvloer?

Aan de koffiemachine wil een verkiezingsuitslag ook wel eens ter sprake komen. Als je het zelf over de politiek wil hebben, besef dan goed dat dit onderwerp altijd gevoelig kan liggen. "Net zoals seks of religie is het een thema waarover meningen heel persoonlijk en uiteenlopend kunnen zijn. Ga je het gesprek toch aan, wees dan bereid om écht naar mensen te luisteren die er een andere mening op nahouden", raadt CNN aan.

Kom je in een gesprek over politiek terecht, en wil je het liever over iets anders hebben. "Als je per se het laatste woord wil hebben, of zelf aangeeft dat je er een andere mening op nahoudt: dan wordt het meteen zéér moeilijk discussiëren. En dan is de kous af."

5. Hoe ga je om met alle berichten op sociale media?

De oplossing is even simpel als het lijkt: ga even offline. "Zeker als je nogal een empathisch persoon bent. Luister naar de subtiele signalen van je verstand en je lichaam. En nog beter: zoek de natuur op en blijf even weg van alle schermen."

6. Zorg voor jezelf

Blijven ademen, maar doe dat vooral bewust. Blijf kalm. "De hulpeloosheid die je kan voelen nadat de verkiezingen zijn afgelopen, kan je in een vicieuze cirkel doen belanden. Als je je focust op je ademhaling, dan leid je je aandacht naar je lichaam in plaats van naar je gedachten", zegt CNN. "Eens de kalmte is teruggekeerd, kan je je gedachten eventueel nog van je af schrijven."

7. Wat als je het bij het verkeerde eind had?

Geef je fout toe. Punt. "Zelfbewustzijn tonen, dat is de ideale manier om weer vertrouwen op te bouwen. Hoe we omgaan met fouten en mislukkingen zegt meer over ons als mens dan wat we doen wanneer we succesvol blijken. Zo bouw je bruggen", aldus CNN.

8. Vergeet niet: er is altijd een toekomst

Van Jones, politiek commentator bij CNN, heeft een laatste gouden raad om de toekomst tegemoet te gaan. "Beleefdheid, begrip en empathie: het moet allemaal van de gewone mensen komen. Van ons dus. We moeten elkaar simpelweg de hand reiken. Als we elkaar niet langer als mensen behandelen, dan zal deze verdeeldheid van kwaad naar erger gaan". Laat het een les zijn.

Meest gelezen