Martin Michael Driessen krijgt ECI-literatuurprijs voor "boek van ingetogen grootheid"

Martin Michael Driessen heeft de ECI-literatuurprijs gewonnen voor zijn boek "Rivieren", drie novellen die thematisch met elkaar zijn verbonden.De jaarlijkse prijs, de vroegere AKO-literatuurprijs, is de bekroning voor het beste Nederlandstalige literaire boek in de categorieën fictie en non-fictie.

"Het is een boek van een ingetogen grootheid, met schitterende beeldende zinnen en een onbestemde dreiging, en tegelijkertijd van een weldadige tijdloosheid", zei de juryvoorzitster, wetenschapper Louise O. Fresco.

Martin Michael Driessen is opera- en toneelregisseue, vertaler en uitgever. Hij kreeg niet alleen de ECI-literatuurprijs, maar ook de lezersprijs. Het levert hem 60.000 euro op -50.000 voor de ene prijs, 10.000 voor de andere.

Driessen debuteerde in 1999 met "Gars", maar het duurde daarna tot 2012 voor hij weer met een boek kwam. Zijn bekroonde boek "Rivieren" is een ongewone winnaar. Geen roman, maar een reeks novellen die onderling met elkaar verbonden zijn. Driessen was dus de outsider, want alle anderen waren genomineerd met een roman. Er was dit jaar geen enkel non-fictieboek genomineerd, en ook geen enkele Vlaamse schrijver.

Dit waren de zes genomineerden:

  • Rivieren - Martin Michael Driessen
  • Moedervlekken - Arnon Groenberg
  • Goldberg - Bert Natter
  • Op de rok van het universum - Tonnus Oosterhoff
  • Jij zegt het - Connie Palmen
  • Zachte ritten - Marja Pruis

Meest gelezen